Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Seehofer izabran za novog predsjednika CSU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar poljoprivrede i zaštite potrošača Horst Seehofer izabran je u Muenchenu, na izvanrednom kongresu Kršćansko socijalne unije, za novog predsjednika ove stranke.

'CSU ima snage i volje za mnogo veće ciljeve', rekao je Seehofer obraćajući se sudionicima kongresa.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Najavio je da će se kao novi predsjednik CSU-a boriti za jasno profiliranje svoje stranke, pa čak i ako to bude suprotno stavovima sestrinske Kršćansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel. S tom strankom CSU na saveznoj razini tvori demokršćansku Uniju CDU/CSU.

'Moje buduće radno mjesto je u Muenchenu, ali ću se truditi da se glas CSU-a čuje i u Berlinu', rekao je Seehofer.

Time je aludirao na nepopustljivost CSU-u u nekim pitanjima savezne politike poput poreza na nasljedstvo oko kojih CSU i CDU imaju različite stavove.

Seehofer je oštro napao i demokršćanskog partnera na saveznoj razini, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), te je zaključio da ona više ne igra ulogu koja joj je pripadala nekad.

'SPD se pretvorio u minijaturnu verziju jedne narodne stranke', rekao je Seehofer aludirajući na drastičan pad broja članova SPD-a.

Za Seehofera je glasalo 90,4 posto od 870 prisutnih poslanika.

Savezni ministar poljoprivrede je na ovoj poziciji zamijenio Erwina Hubera, koji je nakon lošeg rezultata CSU-a na pokrajinskim izborima krajem rujna podnio ostavku.

Nakon izbora je ostavku podnio i predsjednik bavarske vlade Guenther Beckstein, te bi Seehofer u ponedjeljak trebao biti izabran i za novog premijera Bavarske.

Seehofer će, kako je najavio, u tom slučaju položiti svoj ministarski mandat.

Huber i Beckstein preuzeli su prije godinu dana funkcije predsjednika CSU-a i premijera Bavarske od Edmunda Stoibera koji je nakon unutarstranačkih razmirica bio prisiljen napustiti stranku. Počasni predsjednik CSU-a Stoiber, kojega mnogi, zbog njegove nesmiljene reformske politike okrivljuju za najlošiji izborni rezultat CSU-a u posljednjih 46 godina, na subotnjem kongresu doživio je povike negodovanja i zvižduke.

Zbog gubitka apsolutne većine CSU će u idućem sazivu biti prisiljen na koaliciju s Liberalima, što je velikom većinom glasova sudionika kongresa i prihvaćeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene