442097
442097
442097
442097
442097

GDJE SE NALAZE? 17 džihadista IS-a ušlo u Europu u jeku migrantske krize

  • , 02.07.2016., 16:36
  • Autor:
  • komentara

Sedamnaest džihadista organizacije Islamska država ( IS) predstavili su se kao izbjeglice kako bi ušli u Europu, ali većina je mrtva ili su u zatvoru, rekao je šef njemačke obavještajne službe za dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 
 
 
 
Migranti (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Migranti (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

'Postoje jasni znakovi prema kojima je 17 osoba po uputama IS putovalo predstavljajući se kao izbjeglice koje bježe od sukoba u Siriji i u Iraku', rekao je Hans-Georg Maassen, predsjednik Ureda za zaštitu Ustava.

Većina ih je već mrtva, među kojima dvojica bombaša samoubojica iz atentata 13. studenoga u Francuskoj, ili su u zatvoru, nastavio je.

"Time je IS demonstrirala svoju snagu", rekao je i objasnio da toj organizaciji nije potrebno kretati se migracijskim putanjama za ulazak u Europu. "Radi se o političkom iskazivanju snage", rekao je Maassen koji je ponovo potvrdio da Njemačka može biti na meti atentata poput onog u zračnoj luci Istanbula, ili ranije u Bruxellesu i Parizu.

Njemačka koja je primila više od milijun izbjeglica prošle godine, jako je zabrinuta da bi džihadisti mogli iskoristiti velike priljeve ljudi u EU za incognito ulazak u europski prostor.

Dvojica bombaša samoubojica na Stade de Franceu u pariškom predgrađu su se u Grčkoj predstavili kao tražitelji azila. Njemačke obavještajne službe brinu moguće veze nekih izbjeglica i islamističkih krugova u Njemačkoj.

Te službe su do sada zabilježile više od 320 pokušaja kontakata između islamista i migranata. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se