Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popularne destinacije

[FOTO] Sedam najljepših gradova Europske Unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa ima niz prelijepih gradova koji su popularne turističke destinacije. Donosimo vam našu listu sedam najljepših gradova Europske unije.

Barcelona

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Slika nije dostupna VirtualTourist OVO su mjesta koja SVAKAKO TREBATE posjetiti

Barcelona je glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije. Riječ je o jednoj od najvećih luka i gradova na Srdozemnom moru. Grad ima preko 4.200.000 stanovnika što ga čini šestom metropolom u Europi. Prva asocijacija na Barcelonu su, naravno, djela katalonskog arhitekta Antonija Gaudija poput bazilike Svete obitelji (Sagrada Familia) ili prekrasnog parka Guell.

Nikako se ne smije zaboraviti na Palaču katalonske glazbe (Palau de la Musica Catalana) i bolnicu sv. Križa i sv. Pavla koje se od 1997. godine nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Sa svojom srednjovjekovnom jezgrom, rimskim ruševinama, prekrasnom plažom Barcelonetom i s čak 68 parkova (od kojih 12 povijesnih , 5 botaničih, 6 šumskih i 45 gradskih), Barcelona je zasigurno zaslužila svoje mjesto na popisu najljepših gradova u Europskoj uniji.

Salzburg

U isti popis smo uvrstili i Mozartov rodni grad, grad u kojem je sniman i jedan od najvećih holivudskih klasika 'Moje pjesme, moji snovi' – Salzburg. Riječ o četvrtom gradu po veličini u Austriji koji se nalazi na samoj granici s Njemačkom. U tom povijesnom gradiću živi tek 149.000 stanovnika, a tijekom prošle godine je zabilježio čak 2, 5 milijuna noćenja što dovoljno govori o njegovoj privlačnosti u smislu turističke destinacije.

Grad u kojem se rade poznate Mozart – kugle je prepoznatljiv po bogatoj barokonoj arhitekturi, a od 1996. godine, stari je dio tog grada upisan na UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi. Jedan od najvećih dvoraca u Europi – Hohensalzburg nalazi se upravo u Salzburgu. Izgrađen je na brdu iznad samog grada pa pruža i spektakularan pogled na cijeli grad. Tu je i Salzburška katedrala , palača Mirabel s cvjetnim vrtovima i slavna ulica Getreidegasse.

Pariz

Jedni ga zovu gradom ljubavi, drugi gradom svjetlosti, a treći gradom mode – naravno, riječ je o Parizu. Grad ima oko 2.193.031 stanovnika, a šire gradsko područje broji oko 10 milijuna stanovnika. Uz nezaobilazni Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame, u Parizu se može uživati i u šetnji Elizejskim poljanama (Champs Elysees) gdje se nalaze ulične kavane, luksuzne trgovine, hoteli, kazališta, restorani i raskošne palače.

Sa svojim prelijepim trgovima poput Place de la Concorde, mostovima na rijeci Seine, poznatim muzejima poput Louvrea i brojnim palačama, Pariz svakako zaslužuje biti uvršten među najljepše gradove Europske unije.

Firenca

Iako Italija ima jedan Rim koji se zasigurno može uvrstiti na jednu ovakvu listu, mi smo se ipak odlučili za 'talijansku Atenu', odnosno za Firencu. Ta, kako je mnogi nazivaju, koljevka renesanse i te kako može konkurirati svim ovim poznatim destinacijama. U Firenzi živi tek nešto više od 370.000 stanovnika, a u njoj su živjeli i neke od poznatih ličnosti poput Dante Alighierija, Giovanni Booccaccia, Leonarda Da Vincija i Michelangela.

Firenza godišnje privuče oko milijun turista, a njezini aduti su prekrasan park Gardino di Boboli, Kapela Pazzi kao jedan vrlo važan primjer renesanske arhitekture, Firentinska katedrala u gotičkom stilu, Bazilika sv. Križa, palača Pitti i galerija Uffizi koja je jedna od najstarijih muzeja umjetnosti na svijetu. Godine 1982. UNESCO je uvrstio stari povijesni centar Firenze na popis svjetske baštine.

Lisabon

Portugalska metropla je pravi spoj starog i novog, u njemu možete naići na suvremena arhitektonska zdanja, ali i na povijesne građevine koje oduzimaju dah svojom ljepotom.

Grad ima 556.797 stanovnika, a godišnje ga posjeti oko dva milijuna turista. Tolika brojka ne čudi. Naime, grad je bogat arhitektonskim spomenicima – romaničkim, gotičkim, manuelskim i baroknim građevinama, a prepoznatljiv je i po brojnim uspinjačama.

Kada se govori o Lisabonu, svakako se treba spomeniti Alfamu, najstariju četvt u gradu s mnoštvom uskih uličica i restorana u kojima se izvodi poznata fado glazba. Tu je i Jeronimitski samostan koji je doista impresivan, a sagrađen je u manuelinskom stilu, most Vasco de Gama na rijeci Tajo, Park nacija izgrađenom kada je Lisabon bio domaćin svjetske izložbe Expo 1998. godine te Belemski toranj koji je pod zaštitom UNESCO-a. Kada se sve zbroji, Lisabon je zaslužio biti u društvu gradova koje smo uvrstili na ovu listu.

Prag

Jedan od najposjećenijih gradova u Europi, ali i svjetu je Prag u kojem živi 1,2 milijuna stanovnika. Povijesna arhitektura Praga je jedna od najsačuvanijih u Euripi i prikaz je raznih povijesnih stilova, od gotike preko baroka do postmoderne arhitekture.

Grad je prepun dvoraca, sinagoga i crkvi. U Pragu se nalazi najveći dvorac na svijetu – Praški dvorac, impresivna katedrala sv. Vida, a dah će vam oduzeti i prelijepi Karlov most preko Vltave. Od 1992. stari dio Praga uvršten je u UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi.

London

Ova lista nikako ne može proći bez jednog od najpoznatijih gradova na svijetu – Londona u kojem živi nešto više od 7 milijuna ljudi. Buckinghamska palača, Tower bridge i Big Ben samo su neke od znamenitosti koje su vrlo prepoznatljive u svijetu.

U Londonu se nalaze četiri mjesta svjetske baštine, Londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botančki vrt u Kewu i područje koje sadrži Westministersku palaču, opatiju i crkvu Svete Margarete. Pridodamo li još tome fascinantne parkove poput Hyde parka, Kensington Gradensa i Regent's parka, London opravdava titulu jednog od najljepšh gradova u Europi.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene