Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza situacije

"Ruski medvjed riče, ali ne grize": Ovo je 7 lekcija koje se mogu izvući nakon napada na Siriju

Sirija (Foto: AFP)
Sirija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Sirija (Foto: AFP) Sirija (Foto: AFP) Foto: Afp Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 7 Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 7 Foto: Afp Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 5 Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Emmanuel Macron (Foto: AFP) Galerija 1/6 >>
Njemački Welt analizirao je situaciju u Siriji posljednjih dana i izdvojio sedam lekcija koje možemo izvući iz napada na ovu zemlju.

Nakon zračnih napada na Siriju nisu se obistinili strahovi od eskalacije sukoba. Podsjetimo, nakon navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji u kojem je smrtno stradalo nekoliko desetaka ljudi porasle su tenzije između Zapada, Sirije i Rusije. U subotu su Francuska, Velika Britanija i SAD napale tri lokacije u Siriji, a iz svega se, piše Welt, može izvući sedam zaključaka.

1. Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ipak je stalo do međunarodnog poretka.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Vjerovalo se kako Trump koji zagovara politiku "Amerika prije svih" ne mari puno za međunarodni poredak i da su mu najbitniji usko definirani američki ciljevi. Međutim, Sirija je pokazala kako Trump ne može pobjeći od klasične uloge SAD-a. Kada je u pitanju Sirija, Trump je nastupio kao klasični američki svjetski policajac koji brani međunarodni poredak, prije svega Ženevsku konvenciju i zabranu korištenja kemijskog oružja, od sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

2. Ruski medvjed riče, ali ne grize.

U slučaju vojnih udara protiv Asada, Rusi su prijetili teškim posljedicama. Ruski ambasador u Libanonu najavljivao je da će ruska vojska napasti baze iz kojih polete avoni i iz kojih budu gađani sirijski vojni ciljevi. Pokazalo se da je bila riječ o praznim prijetnjama, a Rusi su se zadovoljili osiguranjem svojih vojnika i vojnih baza u Siriji. Moskva je također pokušala prestrašiti Zapad mogućim sukobom velikih sila kako bi američku, britansku i francusku vladu pokušala odvratiti od intervencije. Nakon što nisu uspjeli u svom naumu, pokazalo se da vrlo dobro znaju s kim se mogu sukobljavati, a s kim ne.

 

3. Trump ne želi imati ništa s građanskim ratom u Siriji.

Vojni udari na Siriju pokazali su koliko je ranjiv Asad. Superirorno naoružanje Zapada pokazalo se daleko moćnijim od oružja koje je Siriji osigurala Rusija. Satelitske snimke pokazuju da su zapadne rakete pogodile ciljeve. Međutim, Amerikanci strogo paze da ne odu dalje od napada na sirijski program kemijskog oružja, iako su mogli dramatično smanjiti vojne sposobnosti Bašara al-Asada, bez uvlačenja Rusa. Trump naime nije ništa promijenio kada je u pitanju Asadova nadmoć nad sirijskom opozicijom, što je dokaz da ne želi imate veze s tamošnjim građanskim ratom i njegovim ishodom.

4. Napad je prikrivena Asadova pobjeda.

Nakon napada smanjena je Asadova sposobnost korištenja kemijskog oružja, ali zapadni saveznici njime su samo potvrdili postojeće stanje. Welt piše kako je jasno da Zapad neće promijeniti odnos snaga u Siriji u korist opozicije te da ne žele eliminirati Asada. Pomirili su se da će u ratu pobijediti sirijski režim uz podršku Rusije i Irana, a poruka prema Weltu glasi: sve dok ne koristiš kemijsko oružje, možeš ratovati protiv vlastitog naroda.

5. Ruska propaganda slijedi isti uzorak, ali mnogi i dalje na nju nasjedaju.

Welt piše kako se već godinama, u svim situacijama, ruska propaganda odvija prema istom scenariju - putem svih kanala, službenih i neslužbenih, Rusija poriče da se nešto dogodilo i širi teorije zavjere. Osim toga, toliko često mijenjaju priču da ju je teško pratiti. Kako piše Welt, Kremlju nije bitna dosljednost po pitanju informacija - dovoljno je da potaknu što veću sumnju u zapadnu verziju događaja.

6. Europa se i dalje odmara.

Sirija je smještena Europi u susjedstvu. Žrtve rata u velikom broju bježe u EU, što stvara veliki pritisak na socijalni, ali i politički sustav. Uzimajući u obzir opasnost koju ovaj sukob predstavlja za Europu, netko bi pomislio da će zemlje EU-a učiniti više kako bi stale na kraj ovom ratu. Međutim, ništa od toga. Čak i Njemačka bježi od odgovornosti i sve prepušta dvjema zemljama, Velikoj Britaniji koja uskoro neće biti dio EU-a i Francuskoj koja će ostati sama u tome. Istina je da ni Trump nema plan za Siriju, ali situacija u Siriji, zbog njezina geografskog položaja, puno je veća prijetnja za Europu nego za SAD.

7. Političari bi iz svog vokabulara trebali izbrisati frazu "misija izvršena".

U subotu je Donald Trump na Twitteru napisao kako je napad na Siriju savršeno izveden i dodao kako je misija izvršena. "Savjetovao bih mu da ne završava tvitove s ove dvije riječi", odgovorio je na Trumpovu objavu Ari Fleischer koji je nekada radio kao glasnogovornik bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Upravo je Bush postao meta ruganja kada je u svibnju 2013. na nosaču zrakoplova USS Abraham Lincoln osvanula poruka kako je misija u Iraku izvršena, a tek je nakon toga izbio pravi građanski rat.

Nedugo nakon Trumpova tvita, glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie priznao je na brifingu u Pentagonu kako nije uništen cijeli Asadov kemijski program.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene