Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najbliže susjedstvo'

Kurz: Zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvavi sukobi koji haraju svijetom ne smiju potisnuti zanimanje Europske unije za zapadni Balkan jer je riječ o najbližem susjedstvu koje mora biti prosperitetno i stabilno, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz kako ga u ponedjeljak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU Kurz je kazao kako Beč svim srcem podupire novu njemačko-britansku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu čiji je cilj potaknuti provedbu reformi u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Upozorio predstavnike medija VIDEO Zelenski najavio rat na Balkanu: "Rusija će se pobrinuti da jedna zemlja zarati s drugom" Donika Gervalla-Schwarz Zlosutna izjava Zastrašujuće upozorenje političarke: "Doći će do novog rata na Balkanu"

"Moramo prevladati zastoj s kojim je BiH suočena na putu ka EU", kazao je šef austrijske diplomacije izrazivši očekivanje kako će sastanak Odbora donijeti novi poticaj za dublji angažman EU u BiH.

"Ako ne zabilježimo napredak na zapadnom Balkanu prema članstvu u EU mogli bismo izgubiti jedinstvenu priliku da imamo integriranu, stabilnu i prosperitetnu regiju kao dio EU, a takvo što nije ni u čijem interesu", upozorio je Kurz.

Izvješće EK o napretku zemalja kandidata: Evo što su napisali o našim susjedima

Izrazio je uvjerenje kako će BiH brzo dobiti novu vlast koja će biti spremna odlučno provoditi reforme jer drugog rješenja nema.

Šefovi diplomacija EU-a sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, a glavna tema je Ukrajina i odnosi s Rusijom. Za vrijeme ručka razgovarat će se o Bosni i Hercegovini.

Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, koja također sudjeluje na sastanku, rekla je da na ovom sastanku inicijativa za BiH, koju je proljetos pokrenula Hrvatska sa svoja dva "non-papera", prema kojima je u početku postojala određena skepsa, a kasnije je prerasla u britansko-njemačku inicijativu, sada treba prerasti u inicijativu cijele Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene