Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radno ljeto

Iz SDP-a poručili na što će se fokusirati u novom programu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središnjici SDP-a okuplja se reformatorski tim kojim predsjeda šef stranke Davor Bernardić.

U poslijepodnevnim satima u središnji SDP-a na Iblerovom trgu počeo je sastanak radne skupine za izradu novog programa stranke.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV

Glavni zadatak ove radne skupine je redizajn stranačkog statuta, izrada nove političke platforme, novog političkog smjera, definiranje sektora na kojima će se temeljiti politika SDP-a te promjene u stranačkom programu koji nije mijenjan još od 1996. godine i koji se mora prilagoditi aktualnoj društvenoj situaciji.

"Mi program baziramo na realnosti, životu i želimo ga pisat sa svim građanima. Pozivam ih sve da se uključe, i simpatizere i one koji će to postati. Cilj nam je da Hrvatska postane pravednija zemlja, zemlja u kojoj su nejednakosti manje. Idemo prema tome da svakom bude dostupno obrazovanje bez obzira na dubinu džepa roditelja, da svako može ovdje ostati i raditi i da se nada boljoj perspektivi", rekao je Bernardić.

Kako osigurati besplatan stan za mlade?

Siniša Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a objasnio je na kojim će konkretno temama raditi radna skupina kako bi se ta stranka više približila građanima.

''Stavit ćemo neke postavke da SDP može razgovarati s građanima, ne samo sa svojim članovima, s posebnim naglaskom na mlade - kako osigurati besplatan stan tijekom studiranja i tijekom prve dvije godine zaposlenja, kako ljudima koji žive na brdima osigurati besplatne komunalne usluge. To su austrijska iskustva i želimo biti predvodnik prema mladima i da shvate da je socijaldemokracija za njih jedna alternativa. Želimo da zdravstvo i obrazovanje svima bude besplatno i dostupno, manje poreze za ljude koji se bave kreativnim djelatnostima…'', rekao je Hajdaš Dončić.

U novom smjeru djelovanja stranka bi se, dakle, više trebala fokusirati na građane i njihove konkretne potrebe. Također. Hajdaš Dončić dodaje, da će razgovarati o tome kako da se više novca izdvaja za te potrebe, a manje za primjerice javne nabave, vojsku i slično. ''To je SDP 21. stoljeća'', zaključuje.

Radno ljeto

Od ove se skupine u SDP-u očekuje mnogo, naročito kada se uzme u obzir da su doživjeli poraz na parlamentarnim i lokalnim izborima. Možemo zaključiti da je pred SDP-ovcima radno ljeto.

Podsjetimo, Glavni odbor SDP-a u nedjelju je imenovao radnu skupinu koja bi trebala izraditi novi program te stranke.

U radnoj skupini, na čijem je čelu predsjednik SDP-a Davor Bernardić, su između ostalih i Erik Fabijanić te Rajko Ostojić, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Davorko Vidović i Karolina Leaković.

"S ovim sazivom gradimo novi SDP. Počeli smo s redizajniranjem Statuta koji mora redefinirati ustroj stranke, a imenovali smo i radnu skupinu koja treba pisati novu platformu SDP-a, na temelju prethodne. Cilj nam je da na tematskoj konvenciji, koja bi se trebala održati na jesen ili kasnu jesen, bude utvrđen i novi Statut i nova platforma ili program SDP-a", rekao je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić.

Misao vodilja je, kaže, socijalna pravda i redefinicija čitavog niza odnosa rada i kapitala, jer odnosu na postojeći dokument postoje sasvim drugačiji oblici rada. "Imamo niz stvari gdje se socijaldemokracija mora prepoznati, ne samo kroz zaštitu ljudskih prava, nego baš između odnosa rada, kapitala i financija", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene