452588
452588
452588
452588
452588

SDP i HNS osuđuju postupak Inicijative "40 dana za život“ u Vukovaru, najavljena i kaznena prijava

  • , 05.10.2016., 18:44
  • Autor:
  • komentara

SDP i HNS oštro su u srijedu osudili, kako navode, neprimjereni poziv vukovarskog ogranka Inicijative "40 dana za život", koja je na svojem facebook profilu najavila dolazak jedne žene na pobačaj u vukovarsku Opću bolnicu te je pozvala molitelje da je ispred nje dočekaju kako bi joj pomogli da izabere život.

 
 
 
 
Molitelj (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Molitelj (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

U HNS-u drže da je - ako je ta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice - riječ o teškom kršenju zakonom zajamčenog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući i sam boravak u bolnici.

Zato pozivaju Upravu te bolnice, mjerodavno Ministarstvo zdravlja te ostale institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila sumnje da je ta inicijativa spomenute podatke dobila upravo od djelatnika bolnice.

U HNS-u se zauzimaju za pravo svake žene na izbor te se protive svakom obliku pritiska na autonomno odlučivanje pojedinca. "I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti", ističu u priopćenju.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za javnost najoštrije je u ime stranke osudila takvo ponašanje, ocjenjujući da su tim činom ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata.

"Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava jer su na nekim slikama i djelatnici bolnice i prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podatci o toj ženi došli iz same bolnice", rekla je.

Riječ je o nečemu što uzemirava cjelokupnu hrvatsku javnost i zbog toga mislim da je istraga nešto što može zaustaviti curenje informacija o tome ide li netko na neki zahvat u bolnicu ili boluje od bilo kakve bolesti, dodala je Opačić.

U izjavi za novinare citirala je molitvenu skupinu o najavljenom dolasku trudnice na pobačaj u vukovarsku bolnicu, što je, kako je rekla, definitivno dokaz da su imali informaciju o tome tko i kada dolazi.

Na pitanje hoće li podnijeti kaznenu prijavu, Opačić je odgovorila kako će to kao stranka učiniti ne bude li reagirao DORH. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se