Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju sa 'Savezom za bolju budućnost'

SDP BiH odbio ponudu SDA za obnovu koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP Bih odbacio je ponudu SDA za obnovu političkog savezništva i za zajedničko sudjelovanje u vlasti, te je najavila nastavak preustroja vladajuće koalicije u suradnji sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Takvu odluku donijelo je predsjedništvo SDP-a, koje je zasjedalo u Sarajevu iza zatvorenih vrata kako bi analiziralo rezultate proteklih lokalnih izbora.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama SDP-a stoji kako unatoč povećanom broju općina u kojima će ta stranka imati načelnike ukupnim rezultatima izbora ne može biti zadovoljna.

'Očekivan je bolji rezultat', stoji u priopćenju te se dodaje kako 'SDP nema namjeru obnavljati partnerstvo sa SDA ni na kojoj razini', kao i da će stranka i dalje zagovarati preustroj vlasti na svim onim razinama na kojima to do sada nije završeno.

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

>> 'Strateški partneri' Čović i Dodik kreću s 'čišćenjem' političkih protivnika

Nakon raskida koalicije sa SDA u lipnju, SDP i SBB su uspostavili zajedničku vlast u četiri od deset županija unutar Federacije BiH, no to još nisu uspjeli na entitetskoj i državnoj razini.

U priopćenju stoji kako je predsjedništvo SDP-a dalo jednoglasnu potporu predsjedniku stranke Zlatku Lagumdžiji, glavnom tajniku Nerminu Nikšiću i potpredsjedniku Damiru Hadžiću za nastavak djelovanja na preustroju vlasti na svim razinama.

Ponudu za obnovu koalicijskog partnerstva SDP-u je ranije tijekom dana iznio predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je istodobno najavio kako će SDA potražiti drugog partnera za uspostvu vlasti ukoliko SDP odbije tu ponudu.

Tihić je naznačio kako bi novi partner SDA mogla postati Stranka za BiH. Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, koji su se tijekom dana sastali u Banjoj Luci, potvrdili su kako se neće miješati u to tko će predstavljati Bošnjake u vlasti na drževnoj razini.

Dodik je međutim upozorio kako je prije bilo kakvog dogovora o novoj parlamentarnoj većini u BiH nužno da Lagumdžija bude smijenjen s pozicije ministra vanjskih poslova BiH. 'Izađe li nakon toga SDP iz vlasti mi ćemo surađivati sa SDA', izjavio je Dodik.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene