Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza u BiH

SDP BiH će s partnerima zatražiti da OHR riješi krizu vlasti u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB) zatražit će da se Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) uključi u rješavanje krize prouzročene izostankom dogovora o novoj vladajućoj većini na državnoj razini, izjavio je dopredsjednik SDA Asim Sarajlić.

U izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko 'Oslobođenje' Sarajlić je kazao kako koalicija četiriju stranaka neće poduprijeti najavljenu kandidaturu Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara jer to smatraju ucjenom od strane HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik.

'Još se nalazimo u pat-poziciji jer se sporazum (Dragan) Čović-Dodik provodi u djelo i inzistira se na tome da bude samo po njihovom. To je za nas neprihvatljivo', kazao je Sarajlić.

Podsjetio je kako se Zastupnički dom parlamenta BiH još uvijek u drugom krugu glasovanja nije izjasnio o konačnoj kandidaturi Slave Kukića za predsjedatelja Vijeća ministara.

Ne dobije li Kukić minimalnu entitetsku potporu iz Republike Srpske, neće je dobiti ni Krišto kao eventualna naredna kandidatkinja za mandataricu, istaknuo je Sarajlić.

U takvoj situaciji u kojoj će biti jasno da dogovora nema, bilo bi logično da intervenira OHR kako je to već učinjeno u slučaju uspostave vlasti u Federaciji BiH, ocijenio je Sarajlić.

Intervencijom visokog predstavnika Valentina Inzka suspendirana je ocjena Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kako je izvršna vlast u Federaciji BiH konstituirana nezakonito i ta odluka i danas je na snazi bez izgleda da bi mogla biti povučena unatoč opetovanim zahtjevima iz HDZ BiH i HDZ 1990. da se ona povuče.

Predstavnik EU-a u BiH, Valentin Inzko, proteklog je vikenda u intervjuu beogradskoj 'Politici' kazao kako se međunarodna zajednica 'sigurno' neće uplitati u uspostavu vlasti u BiH na državnoj razini. (Hina)

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene