Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno

SDP BiH bez izbornog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na izborima u listopadu neće istaknuti kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no zato prvi put nakon osam godina za mjesto u državnom vrhu namjerava kandidirati Bošnjaka i to novinara TV Federacije BiH (FTV) Bakira Hadžiomerovića, potvrđeno je iz središnjice te stranke u Sarajevu.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva SDP BiH stoji kako su članovi tog tijela poduprli Hadžiomerovića radi "dugogodišnjeg ugleda u javnosti i rada u medijima" uz ocjenu kako će on stoga "na pravi način promicati političke ciljeve SDP-a BiH na predstojećim izborima".

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Kandidatura Hadžiomerovića posebno je iznenađenje jer on do sada uopće nije spominjan u predizbornim kalkulacijama, a uslijedila je nakon što je većina drugih istaknutih članova SDP BiH odbila utrku za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nije iskazao nikakvo zanimanje za osobnim sudjelovanjem odlučivši se za izvjesniju poziciju nositelja liste za Zastupnički dom parlamenta BiH.

Hadžiomerović je ranije bio urednikom političkog magazina "60 minuta" FTV, koji je otvoreno promicao politiku SDP-a. Već mjesecima je međutim "na ledu" nakon što je suspendiran s te pozicije.

Hadžiomerović nema dosadašnjih iskustava u izravnom političkom djelovanju.

Najveća optužnica u povijesti BiH: 600 ljudi bili su robovi!

Ranije je potvrđeno kako će za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Stranka demokratske acije (SDA) ponovo kandidirati aktualnog predsjedatelja tog tijela Bakira Izetbegovića, a kao neovisni kandidati natjecat će se i aktualni dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kao i nekadašnji poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

Očekuje se kako bi Demokratska fronta (DF) Željka Komšića za tu poziciju mogla kandidirati Emira Suljagića, bivšeg novinara i sadašnjeg čelnika koalicije nevladinih udruga "1. ožujka", koja se bori za povratak prognanih na teritorij Republike Srpske.

Do subote je potvrđeno kako će se u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH naći predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž te predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

HDZ BiH još nije odredio svog kandidata.

Za srpskog člana državnog vrha Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će kandidirati aktualnu premijerku RS Željku Cvijanović, a najozbiljniji protukandidat bi joj mogao biti Mladen Ivanić, čelnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) iza kojega stoji i Srpska demokratska stranka (SDS).

Krajnji rok za dostavu popisa kandidata za listopadske izbore u BiH istječe 14. srpnja i tada će biti poznata imena svih koji se kane natjecati za dužnosti na državnoj, entitetskim i županijskim razinama vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene