Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schroeder kaže da je Gruzija izazvala sukob s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder okrivio je u subotu Tbilisi za izazivanje sukoba s Moskvom, sugerirajući da gruzijske separatističke regije Južna Osetija i Abhazija nakon prošlotjednog sukoba neće moći ostati dijelom Gruzije.

U intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel, Schroeder je također kritizirao Zapad zbog njegovih propusta u politici prema Rusiji te pozvao Europu da ojača veze s Moskvom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

Schroeder je kao njemački kancelar imao dobre odnose s bivšim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a sada je predsjednik njemačko-ruskog konzorcija koji gradi veliki plinovod ispod Baltičkog mora.

"Ne vjerujem da Rusija provodi politiku anketiranja i također ne vjerujem da će doći do povratka na prijašnji status quo u Južnoj Osetiji i Abhaziji", rekao je. "To ne dolazi u obzir."

"Početak vojnog sukoba bio je gruzijski napad na Južnu Osetiju. Ne bismo smjeli miješati stvari", dodao je, upitan tko je odgovoran za izbijanje sukoba između Rusije i Gruzije.

Schroeder ne vjeruje da Sjedinjene Države, veliki saveznik Gruzije, nisu bile obaviještene o početnoj gruzijskoj ofenzivi s obzirom na to da u Tbilisiju imaju vojne savjetnike.

"Po meni, vidjeli smo velike pogreške Zapada u politici prema Rusiji", rekao je.

Schroeder je pozvao Europsku uniju da nastavi pregovore o sporazumu o "strateškom partnerstvu" s Moskvom, upozorivši da Europa, ne bude li surađivala s Kremljom, riskira gubitak utjecaja i jačanje odnosa Rusije i Kine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene