Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saveznici u zaljevu odbijaju američki napad na Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka je vojska jučer završila veliku vojnu vježbu na moru i u zraku zamišljenu kao javno upozorenje Iranu, dok su se Ujedinjeni Arapski Emirati, američki saveznik, priključio popisu zemalja Perzijskog zaljeva koje su objavile da se neće uključiti u bilo kakav napad na Iran.

Sjedinjene Države odbacuju bilo kakvu namjeru napada na Iran. No, javno odbijanje više država da dopuste SAD-u da koristi njihov teritorij ako dođe do napada može utjecati na američke operacije ili iziskivati prebacivanje resursa ako bi napetosti ozbiljno eskalirale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanski veleposlanik pozvan u iransko ministarstvo vanjskih poslova Slika nije dostupna Britanci 'priznali ilegalan ulazak u iranske vode'

Sjedinjene Države imaju gotovo 40.000 vojnika u Zaljevu od kojih je 25.000 u Kuvajtu, 3.000 u Bahreinu, 1.300 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te nekoliko stotina u Omanu i Saudijskoj Arabiji.

Katar, u kojem se nalazi 6.500 američkih vojnika i velika zračna baza al Udeid, stožer svih američkih operacija na Bliskom istoku, već je objavio da neće dopustiti nikakav napad na Iran sa svog teritorija.

Zaljevsko vijeće za suradnju, savez šest arapskih država s Perzijskog zaljeva, također je pozvalo svoje članice da ne ponude pomoć američkoj akciji protiv Iraka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene