Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 35 milijuna dolara

Saudijski kralj se nakon operacije vratio u zemlju i najavio reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijski kralj Abdulah (87) nakon tromjesečna se liječenja u inozemstvu vratio u zemlju, a uoči povratka najavio je niz povlastica za Saudijce u vrijednosti od 35 milijarda dolara.

Najavio je financijsku pomoć radi borbe protiv visoke inflacije te pomoć mladim nezaposlenim ljudima i studentima koji studiraju u inozemstvu. Uoči te najave i u Saudijskoj su Arabiji zbog siromaštva, korupcije i represije izbili neredi kakvi su obilježili zadnje tjedne u većini arapskih zemalja. Među mjerama nema političkih reforma u toj apsolutnoj monarhiji, npr. općinskih izbora, iako su to tražili liberali i oporbene skupine.

Pročitajte i ovo Žene u Saudijskoj Arabiji od sutra mogu voziti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Povijesna odluka Pala posljednja "barikada": I zadnja zemlja na svijetu sutra ukida zabranu koja je vrijedila samo za žene Slika nije dostupna Doputovao u Rijad Obama u prvom posjetu Saudijskoj Arabiji

>> Rijad odustao od posredovanja u libanonskoj krizi

U Saudijskoj Arabiji nema izabranog parlamenta i ne tolerira se javno izražavanje neslaganja. 'Mislim da je to dobro, ali potrebno je više reforma, poput općinskih izbora i boljega zakonodavstva. Financijske beneficije funkcioniraju samo ako i dužnosnici odgovaraju", rekao je jedan saudijski političar analitičar koji je želio ostati anoniman.

U emisiji nazvanoj 'radost nacije' kojom je obilježen kraljev povratak, spikeri državne televizije imali su marame u bojama saudijske zastave. Politička stabilnost glavnoga OPEC-ova proizvođača nafte globalno je važna. Saudijska Arabija kontrolira više od petine naftnih rezerva, a važan je američki saveznik. Tijekom kraljeve odsutnosti na vlasti je bio njegov mlađi brat. Još se ne zna jesu li točna nagađanja da je veći dio proteklih dviju godina Abdulah u inozemstvu proveo zbog bolesti. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene