Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kud to vodi?

Usred krajnje eksplozivne situacije na Bliskom istoku, Saudijci žele postati i nuklearna sila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve vidljivije ekspanzionističke ambicije Saudijske Arabije prijete povlačenjem čitave bliskoistočne regije na rub opasnog ponora, jer ta zemlja želi postati i nuklearna sila te otkupiti nuklearno oružje od Pakistana.

U trenucima kad Iran i P5+1 skupina međunarodnih pregovarača trebaju finalizirati konkretan dogovor oko iranskog nuklearnog programa do kraja lipnja te tako svijetu omogućiti da odahne od govrkanja o ratu i uzavrelim političkim tenzijama, Saudijska Arabija bira baš sad udovoljiti svoje nuklearne ambicije, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove napetosti Napad na granici Irana i Pakistana: Nepoznati napadači ubili nekoliko stranaca Ilustracija Prizivaju prisebnost i suzdržanost Pružili ruku mira: Kina želi posredovati u smirivanju sukoba na Bliskome Istoku

Ako se čak i Mossad složio da su strepnje Tel Aviva i Washingtona glede iranskog nuklearnog programa bile uvelike prenaglašene i pretjerane, onda otvorena ambicija Saudijske Arabije za posjedovanjem nuklearnog naoružanja nikako nije vijest koju se treba olako shvatiti.

OPASAN PREBJEG Amerikanci ga obučavali, a sada im je zagorčao život

Glavni argument kampanje službenog Rijada za nabavku nuklearnog naoružanja, piše RT, bio je i biti će to da je Iran regionalna prijetnja.

Saudijska Arabija, doduše, nije još službeno obznanila svoje nuklearne namjere, ali je putem medija u javnost pušteno dovoljno tragova te namjere, poput izvještaja BBC-ja iz studenog 2013. u kojem se navodi da je "Saudijska Arabija uložila novac u nuklearni program Pakistana te da vjeruje kako atomsku bombu mogu dobiti kad god požele".

Za razliku od Irana, međutim, Saudijska Arabija je korisna SAD-u i njezinim saveznicima, no kako će se to partnerstvo odraziti na njihove nuklearne ambicije, tek treba vidjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene