Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki gubici

PORUKA NAJMOĆNIJIM NAFTAŠIMA 'Ili radikalan zaokret ili propadate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najbogatijih država svijeta, Saudijska Arabija, čija ekonomija trpi velike gubitke zbog najnižih cijena nafte u posljednjih deset godina, bit će prisiljena na radikalnu štednju, osobito kad su u pitanju izdašne pomoći iz državnog proračuna, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Najveći svjetski proizvođač sirove nafte, Saudijska Arabija, morat će transformirati svoje gospodarstvo jer se do sada 80 posto državnog proračuna punilo prihodima od prodaje nafte, kazao je Masood Ahmed, voditelj MMF-ovog ureda za Bliski istok. No, cijena nafte na svjetskom tržištu u 18 mjeseci pala je za više od 70 posto.

''Saudijska Arabija trebat će u ekonomskoj politici napraviti veliki zaokret. To je nužno i bit će teško, a trajat će godinama', izjavio je Ahmed.

Pozvao je kraljevstvo na reformu izdašnog sustava državnih subvencija te uvođenje novih poreza, uključujući i PDV koji u Saudijskoj Arabiji ne postoji. S druge strane, u zemlji od 30 milijuna ljudi iz proračuna se subvencionira potrošnja vode i struje te najizdašnije, gorivo. I to se prvo mora rezati, savjetovao je Fond.

MMF procjenjuje da bi Saudijska Arabija mogla imati deficit od čak 140 milijardi dolara što je daleko više od procijenjene vrijednosti državne imovine od 98 milijardi dolara. Devizne rezerve već su potrošili kako bi zaštitili tečaj svoje valute, rijala, u odnosu na rastući dolar.

Ipak, u MMF-u kažu kako s rezovima Kraljevstvo mora biti pažljivo jer bi oštre i opsežne mjere fiskalne štednje mogle ugroziti socijalni mir u zemlji, piše Telegraph.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna Drugu godinu zaredom Saudijska Arabija predstavila proračun za 2016. - I IZNENADILA!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene