Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljaju reforme

ODOBREN PLAN KONTROVERZNOG PRINCA Zaokret za stvaranje najjačeg gospodarstva svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni plan reformi Saudijske Arabije, glavni dio dokumenta Vizija 2030, koji je u travnju najavio princ Mohamed bin Salman, danas bi trebao biti predstavljen javnosti.

Ministri bi danas građanima Saudijske Arabije trebali predstaviti detalje kako će u svaki sektor biti implementirani detalji programa princa Muhameda bin Salmana kojemu je cilj restrukturiranje cjelokupne ekonomije kraljevine koja bi se trebala osloboditi ovisnosti o nafti čije su cijene na povijesno niskim razinama pa zemlja trpi velike gubitke.

'Vijeće za ekonomiju i razvoj (CEDA) odobrilo je konačni nacrt nacionalnog plana reformi koji je samo jedan dio Vizije 2030 čiji je tvorac princ bin Salman', kazao je povjerljivi izvor za Reuters.

Mohamed bin Salman je postao najjača figura Saudijske Arabije i donosi praktički sve ključne odluke u zemlji nakon što je njegov otac postao kralj prošle godine. Princ je također i čelni čovjek CEDA-e, vijeća u kojem se nalaze 22 ministra.

Petnaestogodišnji plan za transformaciju jedne od najbogatijih zemalja na svijetu uključuje rezanje subvencija, povećanje poreza, privatizaciju državne imovine, poticanje privatnog sektora na investicije...

Jedan od najznačajnijih planova je i privatizacija naftnog giganta Aramco, možda i najveće naftne kompanije na svijetu, te stvaranje fonda vrijednog 2 bilijuna dolara koji će se uložiti u razvijanje drugih industrija. Bit će to najveći i najbogatiji investicijski fond na svijetu, kažu u Saudijskoj Arabiji.

Kralj i njegov sin žele od Saudijske Arabije stvoriti najveće gospodarstvo svijeta koje će se oslanjati na investicije, a ne na energiju odnosno naftu. Fond će uključivati trenutnu imovinu vrijednu 600 milijardi dolara, državne nekretnine te zaradu koju će ostvariti prodajom malog dijela Aramcoa.

Vrijeme za predstavljanje plana koji bi od Saudijske Arabije trebao stvoriti najjaču ekonomiju svijeta je simbolično - naime danas je prvi dan Ramazana, a u tom periodu se usporavaju gospodarske i političke aktivnosti u zemlji. Pokretanje plana unatoč svemu tome ukazuje na energičniji pristup rješavanju problema. Kako je Saudijska Arabija prošle godine zabilježila deficit od gotovo 100 milijardi dolara, vrijeme joj neumoljivo curi, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna 24 sata prevrata i potresa On je sada šef – Moćni princ koji je šokirao Bliski istok: "Ovo je bez presedana"


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene