12039
12039
12039
12039
12039

Satelitska karta svijeta na internetu olakšava nasilje ali i obranu

  • , 17.02.2007., 11:03
  • Autor:
  • komentara

Online satelitsku kartu svijeta Google Earth, stanovnici Iraka koriste kako bi se što lakše snašli i preživjeli nasilje.

 
 
 
 

Kako se nasilje u Iraku svakim danom sve više pogoršava, neki Iračani su postavili stranice sa savjetima kako izbjeći 'odrede smrt' koji haraju Irakom. 

Na jednoj od najpoznatijih takvih stranica, 'Iraq League', stanovnicima grada se savjetuje da sastave karte područja na kojem borave, koristeći Google Earth mapu Bagdada i na njima označe 'rute za izbjegavanje smrti'. 

'Iraq League' napominje da je na karti poželjno označiti i najslabije točke pojedinog kvarta, na kojima bi se u dogledno vrijeme mogli naći napadači.

Stranica se ažurira iz Velike Britanije, a namijenjena je svim Iračanima koji su dio nasilja, ali ponajviše sunitima, stoji na stranici.

Kao potencijalne napadače stranica navodi i Ministarstvo unutarnje sigurnosti Iraka, te navodi kako bi Iračani trebali biti suzdržani prema njima i ne dopustiti da ih uhite, 'ako vas uhite, bit ćete ubijeni ili mučeni', tvrdi 'Iraq League'. 

Pretpostavlja sa da se Google Earth mapom Bagdada koriste i pobunjenici, proučavajući grad u detalje i tako detektiraju potencijalne mete. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se