52333
52333
52333
52333
52333

Sastavio obiteljsko stablo s 10 tisuća predaka

  • , 14.07.2008., 13:00
  • Autor:
  • komentara

Roy Blackmore koji je sastavio obiteljsko stablo s oko 10,000 predaka, kaže da je otkrio kako su njegovi preci bili farmeri, svećenici, kauboji, vojnici koji su sudjelovali u američkom Građanskom ratu, kralj Francuske, čak i William Osvajač te Alfred Veliki.

 
 
 
 

Britanski umirovljenik Roy Blackmore tvrdi da je srušio svjetski rekord za najveće obiteljsko stablo nakon što je pronašao gotovo 10,000 rođaka i predaka. 76-godišnjaku je za sastavljanje obiteljskog stabla trebalo 28 godina i oko 20,000 funti.

Većinu istraživanja proveo je prije interneta, što znači da je morao putovati kako bi proučio arhive, podatke groblja i registre popisa stanovništva.

Naveo je 9,390 predaka i prijavio se za Guinnesovu knjigu rekorda kako bi dobio titulu osobe s najviše dokumentiranih predaka u obiteljskom stablu.

'Bilo je to veoma zanimljivo putovanje. Jedno od najšokantnijih otkrića bilo je da sam potomak Alfreda Velikog. Za obiteljsko stablo počeo sam se zanimati nakon što sam ostao bez roditelja, pa sam želio saznati više o prošlosti svoje obitelji', ispričao je Roy čiji su roditelji Hubert i Ida umrli 1931. godine.

'Kada sam počinjao, nisam planirao ići toliko daleko, ali što sam više tražio postao sam sve više zainteresiran. To je veoma zanimljivo. Mogao sam ići još dalje u istraživanju svojih francuskih korjena, ali mislim da ću ostati na ovome', kaže Roy koji je od 1980. provodio pet sati dnevno istražujući podatke za sastavljanje obiteljskog stabla.

Obiteljska se prošlost proteže do Cerdicka 500. g. n. Kr. a uključuje francusku kraljevsku obitelj i Hugh Capeta, kralja Francuske u 10. stoljeću.

Roy je također saznao da je 37 generacija njegove obitelji povezano s Williamom Osvajačem, a 45 generacija s Alfredom Velikim.

'Od kada su svećenici počeli bilježiti podatke o stanovništvu u 10. stoljeću moja je obitelj bila maloposjednička, nije se daleko selila i živjeli su na jugozapadu Engleske. Mnogi članovi moje obitelji borili su se u ratovima, a Stawellsovi su bili uključeni i u sukobe između Cromwella i Charlesa I.', otkrio je Roy.

Roy, otac dvoje djece, kaže kako mu je supruga Sigrid strpljivo pomagala u pronalasku podataka, a djeca i unuci nisu bili odviše zainteresirani za istraživanje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se