Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snižena ocjena

Sarkozy zbog gubitka kreditnog rejtinga pozvao glavne ministre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je danas premijera Fracoisa Fillona, ministra gospodarstva Francoisa Baroina i ministricu za proračun Valerie Pecresse kako bi razgovarali o snižavanju ocjene francuske dugoročne zaduženosti, trostrukog A.

Predsjednik Sarkozy se s premijerom i dvoje ministara zadržao u jednosatnom razgovoru. Ministar gospodarstva Francois Baroin potvrdio je nešto poslije za France 2 da je rejtinška agencija Standard & Poor's snizila Francuskoj ocjenu za jedan stupanj, s AAA na AA+. Druge dvije velike međunarodne agencije, Moody's i Fitch zasad i dalje zadržavaju trostruki A za Francusku.

Pročitajte i ovo United Grupa Povoljno tržišno okruženje United Grupa finalizirala rundu financiranja i potvrdila svoj rejting Ilustracija Dobre vijesti za Zagreb Agencija Moody podigla zagrebački kreditni rejting, Tomašević: "Ovo najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave"

>> I Francuskoj snižen kreditni rejting!

Ministrica za proračun Valerie Pecresse izjavila je u petak da se 'strategija Francuske neće mijenjati' nakon gubitka kreditnog rejtinga i da će ona i ubuduće biti usmjerena na razduživanje, gospodarsku konkurentnost i rast, u razgovoru za agenciju France Presse. Odgovarajući na pitanje o riziku gospodarskog zaostajanja za Njemačkom čiju ocjenu Standard & Poor's nije snizio, Pecresse, ujedno i glasnogovornica vlade, kazala je kako je 'svakako nužno da se francusko-njemačka suradnja nastavi'.

'Francuska je na dobrom putu', ocijenio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, doznavši da je Francuskoj snižena ocjena kreditne sposobnosti. 'Svi zajedno se moramo pridržavati pravila i jačati konkurentnost', rekao je Schaeuble, istaknuvši solidarnost Njemačke s Francuskom, dok je odgovarao na novinarska pitanja na predizbornom skupu u Kielu, uoči regionalnih izbora.

Schaeuble nije isključio mogućnost da će odluka Standard & Poor'sa utjecati na Njemačku. 'Mislim da smo svi čvrsto međusobno povezani. Zbog toga nas ta odluka ne može ostaviti ravnodušnima', kazao je ministar. Opetovao je da su 'obje zemlje na dobrom putu'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene