Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je odgovoran za prekid isporuke plina?

Sarkozy: Rusija mora poštivati ugovore o isporuci plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija mora poštivati ugovore o isporuci prirodnog plina Europi, izjavio je u Parizu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

'Rusija ima ugovorne obveze s Europljanima i one se moraju poštivati', rekao je Sarkozy nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Slika nije dostupna Kriza s plinom Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače

Francuski predsjednik također je pozvao Ukrajinu da poštuje europske interese. 'Europa je puno učinila za Ukrajinu i u vrijeme francuskog predsjedanja EU-om postigli smo otvaranje privilegiranog partnerstva za Ukrajinu', istaknuo je. 

>> Ventili ostaju zatvoreni: Propali razgovori između EU, Rusije i Ukrajine

>> Uvoz plina iz Rusije i dalje potpuno obustavljen

>> Razgovarali čelnici Gazproma i Naftogaza

Merkel je izjavila da će stručnjaci EU-a, koji su poslani u Ukrajinu i Rusiju, utvrditi koja je od tih zemalja odgovorna za izazivanje spora zbog kojeg je prekinuta isporuka ruskog prirodnog plina Europi.

'Oni će vidjeti nestaje li plin koji dolazi iz Rusije ukrajinskim plinovodima', rekla je Merkel.

Plinskim sporom između Ukrajine i Rusije zasad je najviše pogođena srednja i jugoistočna Europa, a posebice teško stanje je u Slovačkoj, Bugarskoj, Srbiji i BiH gdje su deseci tisuća kućanstava, odnosno stotine tisuća ljudi, ostali bez grijanja. Nestašica plina uzrokovala je i prestanak rada u nekim tvornicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene