Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy potpisao 'strateško partnerstvo' s Rumunjskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko mjeseci pred francusko predsjedanje Europskom unijom, predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se nalazi u službenom posjetu Rumunjskoj, potpisao je s tom novom članicom Unije 'strateško partnerstvo', prvo takve vrste s jednom srednjoeuropskom zemljom.

Spomenuto partnerstvo odnosi se na osjetljiva pitanja koja Francuska želi staviti u prvi plan tijekom svog predsjedanja, poput energetske politike, europske vojno-sigurnosne politike, rerforme zajedničke poljoprivredne politike i imigracijske politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završilo prijelazno razdoblje Od danas svi osim Bugara i Rumunja mogu raditi bilo gdje u EU Slika nije dostupna Regija se ne smije zanemariti Pahor: EU se mora širiti na jugoistok

Ovaj posjet Bukureštu dio je Sarkozyjeva plana da on ili njegov premijer Francois Fillon do početka francuskog predsjedanja u drugoj polovici 2008. posjete svih 27 europskih prijestolnica, ali je i izraz volje francuskog šefa države da potakne dinamiku u odnosima između dviju zemalja.

'Francuska je posljednjih godina previše zanemarila istočnu Europu', kazao je Sarkozy, dodavši kako 'nam je potreban snažan glas Rumunjske unutar EU-a'.

Sarkozyjev domaćin, rumunjski predsjednik Traian Basescu obećao je da će 'Rumunjska biti izniman partner Francuske koja će uživati punu potporu Bukurešta u realizaciji svojih ciljeva tijekom predsjedanja Unijom'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene