Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beba ujedinila BiH

Sarajevo: Prosvjednici blokirali zgradu Parlamenta, službenici 'bježali' kroz prozore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu okupilo se više od 400 građana koji mirnim prosvjedom žele iskazati negodovanje zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG-u, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu se okupilo oko 400 prosvjednika koji su blokirali cijelu zgradu, piše Klix.ba. Naime, nešto poslije 11 sati je ispred zgrade Parlamenta stigla i specijalna policija koja je raspoređena ispred dva uaza koja nisu blokirana. Majke s djecom koje nemaju matični broj su zajedno s ostalim prosvjednicima krenuli prema ulazima koje čuvaju specijalci.

Prosvjednici su uspjeli blokirati zgradu i spriječili su izlazak službenika iz zgrade koji su pokušali pobjeći i preko prozora, dok je jedna službenica preskočila ogradu ispred zgrade i uspjela pobjeći. Iza 15 sati su službenici Parlamenta molili prosvjednike da ih puste te im poručili da oni nisu krivi za ništa. Ipak, nekoliko je službenika na kraju uspjelo 'pobjeći' kroz prozor.

>>
Mala Belmina konačno dobila JMBG i putuje na liječenje u Njemačku!

Prosvjednici zahtijevaju da Parlament BiH i vijeće ministara odmah donesu zakon o JMB. Također, traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regije, te traže da se fond financira iz budžeta BiH.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta

Zahtijevaju i da se ministri i poslanici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.
 
Podsjetimo, građane je na noge dignuo slučaj malene Belminin. Jučer je tako stotinjak građana Sarajeva u znak prosvjeda blokiralo zgradu Vijeća ministara i Sabora BiH, zaprijetivši ministrima da neće izaći dok se ne riješi slučaj Belmine Ibrišević, ali i tisuća drugih beba rođenih nakon 12. veljače.

Na kraju je malena Belmina dobila vlastiti JMBG zahvaljujući kojem može dobiti putovnicu i otputovati na transplantaciju koštane srži u Njemačku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene