Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija branila skup

Sarajevo: Obilježena godišnjica stradavanja JNA vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od stotinu ljudi iz Republike Srpske položilo je, uz osiguranje jakih policijskih snaga, vijence i zapalilo svijeće u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje je početkom rata 1992. ubijeno više pripadnika JNA u napadu snaga tadašnje vlade u Sarajevu.

Skup, kojemu se protive neke bošnjačke ratne udruge, protekao je bez izgreda, a policija iz sigurnosnih razloga nije dopustila pristup mjestu na kojemu su se zbili događaji u Dobrovoljačkoj ulici.

Obilježavanju 19. godišnjice stradanja vojnika bivše JNA nazočili su članovi obitelji žrtava i predstavnika vlasti Republike Srpske. Policija je ove godine spriječila istodobno održavanje okupljanja obitelji stradalih Srba te bošnjačkih udruga, koji u vezi s događajima u Dobrovoljačkoj ulici imaju posve različita gledišta. Prema najavama iz policije pripadnici Zelenih beretki i drugih udruga položit će vijence tijekom popodneva.

Pročitajte i ovo Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta Vladimir Putin Ukrajinci se povukli Pala Avdiivka, Putin svojim vojnicima poslao čestitku: "Izražavam svoju zahvalnost"

Zaprijetio fizičkim obračunom

Predsjednik udruge Zelenih beretki, jedne od vojnih formacija koje su sudjelovale u akciji kada se dogodio napad na kolonu vozila JNA, Muhamed Švrakić zaprijetio je kako sljedeće godine fizički spriječiti obilježavanje tvrdeći da su ga vlasti Republike Srpske ispolitizirale. "Od iduće godine sigurno više neće dolaziti i obilježavati taj datum ovako kako sada rade. Ako bude trebalo da zaratimo i protiv našeg MUP-a, zaratit ćemo, ali agresore ćemo fizički spriječiti da na taj način provociraju branitelje BiH", rekao je Švrakić za sarajevski Dnevni avaz.

Prema podacima bošnjačkih vlasti u Sarajevu, u napadu na kolonu vozila JNA koja se izvlačila iz središta grada ubijeno je šest pripadnika bivše jugovojske, a više ih je ranjeno. Srpska pak strana navodi da su u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici ubijena 42 i ranjena 73 vojnika tadašnje JNA a 215 ih je zarobljeno. Po njihovim podacima, stradalo je deset oficira, 28 vojnika i četiri civila, od čega 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Kolona vozila JNA propuštena je iz vojarne u središtu Sarajeva nakon što je postignut dogovor o razmjeni tadašnjeg predsjedajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, kojega su zarobili pripadnici JNA nakon njegova povratka na zračnu luku u Sarajevu s pregovora u Portugalu. Nakon što je oslobođen Izetbegović, pripadnici raznih bošnjačkih postrojbi napale su konvoj s vozilima JNA u Dobrovoljačkoj ulici. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene