Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori i od New Delhija

Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu: Stanovnici se guše u otrovnom zraku opasnom za ljudski život

Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu (Foto: AFP)
Sarajevo je najzagađeniji grad na svijetu (Foto: AFP) Foto: AFP
Sarajevo je treći dan zaredom grad s ogromnom koncentracijom onečišćenja zraka opasnom po ljudski život, sudeći prema pokazateljima koji su tijekom jutra u utorak bili dostupni na mjernoj postaji postavljenoj u krugu američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

U 9 sati ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Sarajevo, ilustracija velika zagađenja U Sarajevu na snazi uzbuna: "Stanje je alarmantno"

Ta se zona kreće u rasponu AQI od 300 do 500 i oznaka je za situacije ekstremnog zagađenja koje obilježavaju visoke koncentracije čestica prašine, sumpornog dioksida i ugljikova monoksida.

Klasifikaciju prema indesu AQI primjenjuje američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), a prema njihovim pokazateljima Sarajevo je i utorak ponovo bio najzagađeniji grad na svijetu.

Drugi na toj neslavnoj ljestvici je glavni grad Indije New Delhi, gdje je indeks kvalitete zraka bio 241, u zoni označenoj kao "vrlo nezdrava", no koja je još uvijek za stupanj bolja od one u koju je svrstano Sarajevo.

Vlasti Sarajevske županije za sada nisu poduzele nikakve mjere radi zaštite zdravlja stanovništva, a jedino je za srijedu najavljena izvanredna sjednica županijske skupštine na kojoj će raspravljati o ovom problemu.

Županijski zavod za javno zdravstvo ipak je uputio preporuku građanima da što manje vremena provode na otvorenome i otrovnome zraku.

Značajno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari, odnosno indeks kvalitete zraka veći od 200, u utorak je zabilježen i u industrijskim središtima Lukavcu i Tuzli. (Hina)

Aktualno Veliko otkriće: Znanstvenici tvrde da su pronašli osmo svjetsko čudo Rotomahana Rotomahana Foto: Profimedia.hr Rotomahana - 3 Rotomahana - 3 Foto: Profimedia.hr Rotomahana - 2 Rotomahana - 2 Foto: Profimedia.hr Rotomahana - 1 Rotomahana - 1 Foto: Profimedia.hr +0 Rotomahana Putovanja Veliko otkriće: Znanstvenici tvrde da su pronašli osmo svjetsko čudo 1/5 >>

Aktualno Bez odlaska u minus: Savjeti za upravljanje budžetom kućanstva Savjeti za upravljanje budžetom Savjeti za upravljanje budžetom Foto: Getty Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima Foto: Getty Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Odredite prioritete Odredite prioritete Foto: Getty +0 Koristite se aplikacijama koje uspoređuju cijene Hrvatska Bez odlaska u minus: Savjeti za upravljanje budžetom kućanstva 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene