Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O sigurnosti Balkana

Sarajevo: Informatički kriminal prijeti i državama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u Sarajevu kako informatički kriminal predstavlja sve ozbiljniju sigurnosnu prijetnju koja će u predstojećim godinama poprimati sve veće razmjere.

Sudjelujući na konferenciji posvećenoj sigurnosti Balkana i izazovima u svijetu informatičke infrastrukture, koja je okupila šest ministara unutarnjih poslova i sigurnosti iz šire regije, Ostojić je, predstavljajući iskustva Hrvatske na ovom planu, kazao kako uzlazni trend uporabe interneta donosi nove izazove na planu sigurnosti.

'Napad kibernetičkim oružjem može imati isti učinak kao i konvencionalnim sredstvima', kazao je Ostojić istaknuvši kako je ta prijetnja prepoznata u Hrvatskoj pa se sukladno tome i poduzimaju potrebne mjere zaštite i jačanja kapaciteta za borbu protiv informatičkog kriminala.

'Cilj je Hrvatske postići otpornost na kibernetičke ugroze', kazao je Ostojić potvrdivši punu spremnost na regionalnu suradnju na tom planu kao i na pomoć zemljama regije u provedbi potrebnih reformi nužnih za učinkoviitiju borbu protiv informatičkog kriminala.

>> Dobili 200.000 eura od EU: Jačanje kapaciteta MUP-a u prevenciji kriminalitet

Premijer i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako su i u njegovoj zemlji krajnje ozbiljno shvatili nužnost učinkovitije borbe protiv informatičkog kriminala jer on svojim rastom ugrožava ne samo pojedince već dovodi u pitanje i nacionalnu sigurnost država. U proteklih pet godina, kako je dodao, u Srbiji je registrirano više od četiri i pol tisuće kaznenih djela povezanih sa zloporabom informatičkih tehnologija. Slična iskustva prenijeli su i ministrica unutarnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska, Crne Gore Ivan Brajović, Turske Idris Naim Sahin i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ministri unutarnjih poslova zemalja regije koji su sudjelovali na sarajevskoj konferenciji usvojili su i zajedničku izjavu kojom su potvrdili opredjeljenost za jačanje suradnje u području informatičkog kriminala. U izjavi stoji kako će se kroz promicanje partnerstva na političkoj i operativnoj razini raditi na podizanju razine stabilnosti i sigurnosti u regiji jer informatički kriminal nije samo prijetnja pojedincima nego i državama. Pritom će se poticati snažnija partnerstva među vladama, poboljšati međusobna komunikacija i osigurati specijalistička izobrazba kadrova koji rade na borbi protiv informatičkog kriminala. Konačni cilj, kako stoji u deklaraciji, je učinkovita borba protiv informatičkog i organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene