Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je na američkom predsjedniku

Sankcije Rusiji čekaju samo Trumpovo odobrenje: EU i Rusija pripremaju protumjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat ogromnom je većinom glasova u četvrtak navečer u Washingtonu odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, ali i Iranu te Sjevernoj Koreji.

Prijedlog novih sankcija za Rusiju dobio je podršku obiju američkih stranaka, republikanaca i demokrata, a usvojen je sa 98 glasova "za" i samo 2 "protiv". Prije toga sankcije su odobrene u Zastupničkom domu američkog Kongresa sa 419 glasova "za" i 3 "protiv".

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Sada će prijedlog novih sankcija biti upućen predsjedniku Donaldu Trumpu, koji ga može potpisati ili staviti veto na njega, a uoči glasanja u Kongresu predsjednik Trump imao je primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Čak i ako se Trump odluči za veto, sankcije mogu biti potvrđene ako u novom glasanju za njihovo uvođenje budu dvije trećine senatora i kongresmena u Zastupničkom domu. S obzirom na rezultat glasovanja u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, Trumpov veto bio bi "pucanj u prazno".

Nove sankcije ozbiljno bi naštetile ruskoj ekonomiji, pa je zato ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak kazao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti protumjerama.

Sankcije će naštetiti i europskim kompanijama, a mogle bi ugroziti i energetsku sigurnost zemalja Europske unije. Zbog toga je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da je EU spreman reagirati u roku od nekoliko dana. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene