Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak u Londonu

SVJEDOK SANADER 'Želim obraniti svoju čast i svoje ugled'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader svjedočio je u Londonu pred arbitražnim sudom u postupku, koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a prije dvije godine.

Tužbu protiv Mađara, podsjećamo, pokrenula je Milanovićeva Vlada na temelju nepravomoćne presude koja je na kraju i ukinuta.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL

Sanader danas upravo to osporava i poručuje - na međunarodnom sudu nije bio kao MOL-ov svjedok, a ugovore koje je potpisao 2009. ne smatra štetnima za Hrvatsku.

'Mene nije ni jedna ni druga strana pozvala, već predsjednik arbitražnog suda, ja sam se odazvao, jer želim obraniti svoju čast i svoj ugled', kazao je Sanader.

Svjedočio je s istim argumentima koje je iznosio i u vlastitoj obrani u slučaju INA/MOL i pred hrvatskim sudom. I podsjeća da ključni svjedok na temelju čijeg iskaza je osuđen - novac nije vratio.

'Nikakvog mita nije bilo. Ja sam to tvrdio jučer, to tvrdim danas i tvrdit ću sutra! Oni koji tvrde da je mita bilo, neka najprije nagovore Ježića da plati to mito u hrvatski proračun. O čemu mi govorimo, što se svi u Hrvatskoj pravimo ludi?', kaže Sanader.

Tužbom protiv MOL-a Milanovićeva Vlada osporava ugovor kojim je INA-u prepustio Mađarima, ali i ugovore o plinskom biznisu. Bivšem ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku jedan od aduta - bila je nepravomoćna presuda prema kojoj je Sanader podmićen s 10 milijuna eura.

'Nisam izdajnik. Ja sam branio hrvatske interese. Ti ugovori su dobri, korisni za Hrvatsku, ti ugovori koje smo potpisali 2009., su donijeli veliki profit Ini', tvrdi Sanader. Ustavni sud lani je srušio presudu i sve vratio na početak.

'Ići tamo temeljem činjenice da imati nepravomoćnu presudu je neprihvatljivo. Oni su išli na temelju jedne činjenice koja nije u tom trenutku bila dokazana', kaže Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera. Vrdoljak uzvraća - hrvatska tužba bila je odgovor na Mađarsku u Washingtonu.

'Neovisno u kojem je tada statusu bila presuda, mi smo morali pokrenuti arbitražu da ne isplatimo 2,5 milijardi kuna da ja nisam pokrenuo. Vjerojatno bi danas bio u zatvoru jer nisam štitio nacionalne interese', rekao je Vrdoljak.

Ishod međunarodnog spora, tvrdi Orsat Miljenić, neovisan je od postupka protiv Sanadera. 'Arbitraža nije vezana odlukama u kaznenom postupku. Meni je žao da još prije nije pokrenuto, ako smatramo da je to loše, shvatili smo da je loše', rekao je Miljenić.

Još nedavno arbitražu su smatrali nepotrebnom. Danas HDZ - bez komentara. Način na koji su upravljačka prava u INI završila u mađarskim rukama MOST-ov potpredsjednik, ne odobrava. 'Smatram da se od arbitraže ne smije apsolutno u nikakvom načinu odustati', rekao je Božo Petrov, potpredsjednik Vlade.

Dok se postupak ne okonča, aktualni ministar gospodarstva - ne želi o njemu govoriti. Šute i hrvatski pregovarači. Arbitražni spor mogao bi završiti do jeseni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene