Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razapeti između profita i napretka

Samo 100 kompanija odgovorno za emisiju 70 posto stakleničkih plinova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 100 kompanija odgovorno je za ispuštanje 70 posto stakleničkih plinova. Međutim, čini se kako se naftnim kompanijama bliži kraj, ali se i postavlja pitanje hoće li do te promjene doći dovoljno brzo.

Izvještaj Carbon Majorsa "naglašava kako relativno malen broj proizvođača fosilnih goriva možda drži ključ promjene emisije plinova", rekao je Pedro Faria, tehnički direktor ekološke neprofitne organizacije CDP, koja je izvještaj objavila u suradnji s Institutom za klimatsku odgovornot.

Pročitajte i ovo Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. TEMPERATURNI REKORDI Vraća li se zima i što nas čeka u idućim mjesecima? Meteorolog Ivan Čačić otkriva dugoročnu prognozu Skijalište: Ilustracija - 3 LUDO VRIJEME Alpe pogodile rekordne temperature - skijaši na mukama, stručnjak poručuje: "Posljedice su prilično zabrinjavajuće"

U izvještaju piše kako je za više od polovice industrijske emisije od 1988. odgovorno samo 25 korporacija i državnih institucija. Razina emisije koja je povezana s ovim proizvođačima fosilnih goriva dovoljno je velika da znatno doprinese klimatskim promjenama, stoji u izvještaju.

Ako se ovakvo stanje nastavi, globalne temperature bi se do kraja stoljeća mogle povećati za četiri stupnja Celzijeva, što bi moglo imati katastrofalne posljedice uključujući izumiranje životinjskih i biljnih vrsta kao i potencijalna neštasica hrane, stoji u članku The Guardiana.

Razapeti između brzog profita i dugotrajnog razvoja

Iako korporacije igraju veliku ulogu kada su u pitanju klimatske promjene, postoji raskol između kratkotrajne dobiti i hitne potrebe za smanjenjem emisija.

CDP tvrdi da je cilj projekata vezanih uz ugljen poboljšati transparentnost proizvođača ugljena i pomoći investitorima objasniti važnost njihove potrošnje ugljena.

Jednu petinu emisije stakleničkih plinova financiraju javne investiciji. "To stavlja odgovornost na te investitore da stave pritisak na velike igrače na području ugljena", rekao je Faria.

Investitori bi se trebali odmaknuti od fosilnih goriva, rekao je Michael Brune, izvršni direktor američke organizacije za okoliš Sierra Club. "Ne samo da je moralno riskantno, nego je i ekonomski riskantno. Svijet se kreće prema čistoj energiji i to radi sve brže. Oni koji su invesitrali u fosilna goriva riskiraju da izgube svoju investiciju."

"Sve više kompanija ne ponaša se kao kompanije koje su navedene u ovom izvješću.", rekao je Brune. Gotovo sto kompanija, uključujući Apple, Facebook, Google, i Ikeu su se obvezala na potpuni prelazak na obnovljive izvore energije. Također, Volvo je nedavno objavio da će svi auti te marke do 2019. biti ili na električni ili na hibridni povod.

Naftnim kompanijama bliži se kraj

Ipak, postoji mogučnost da se ove promjene ne događaju dovoljno brzo. Znanstveni članak koji je objavio akademik Paul Stevens tvrdi da je međunarodnim naftnim kompanijama vrijeme odbrojano i da će ih zateči "gadan, okrutan i brz" kraj ako unutar deset godina ne promjene svoj model poslovanja.

Investitori sada imaju izbor, tvrdi Charlie Kronic, savjetnik Greenpeacea. "Budućnost naftnih kompanija već je napisana. Pitanje je hoćemo li se upletati u njihov pad, vratiti kapital dioničarima koji će u uložiti u industrije budućnosti, ili ćemo nastaviti u nadi da ćemo biti zadnja osoba koja će plesati kad glazba stane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene