Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Američka veleposlanica pri UN-u

"Putinova Rusija ne može dugo igrati igru moći s SAD-om"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnja američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power izrazila je nadu kako će novi američki predsjednik Donald Trump uvidjeti kako nema puno osnove da se Rusiju i njezina čelnika Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih desetljećima stoji SAD te je poručila kako griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i potporu, prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Samantha Power, koja je u UN-u zastupala interese SAD-a u predsjedničkom mandatu Baracka Obame, u intervjuu sarajevskom listu kazala je kako je očevidno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocijenivši kako na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebali dobro razmisliti i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin - 2 Obrnuta psihologija Rusija će odlučiti izbore u SAD-u? Putin začudio svojim izborom favorita: "On je stara škola" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

"Željela bih upozoriti sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg trebaju podržati: oni trebaju pogledati unaprijed na ekonomske čimbenike i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", kazala je Power.

Power, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvjestiteljica s terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocijenila je kako je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Power je izrazila nadu kako će prave procjene, temeljene na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Trump prema Rusiji zauzme realistično stajalište unatoč ranijim "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovom životopisu što promiče američke interese ili američke vrijednosti", kazala je Power poručivši kako je stoga važno da Trump u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, primjerice, što je Rusija napravila u Siriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene