Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje raketnog štita

SAD želi 'puno partnerstvo' s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija traži 'puno partnerstvo' s Rusijom, kako bi premostila razlike oko proturaketnog štita koji su već godina razlog zategnutih odnosa, izjavio je u četvrtak general Patrick O'Reilly, koji se nalazi na čelu Agencije za raketnu obranu, američkog Pentagona.

O'Reilly je to izjavio dok predsjednik Barack Obama surađuje s Rusijom na smanjenju nuklearnih arsenala dviju zemalja, i preispituje planove Busheve administracije da se postavi 10 raketnih presretača u Poljskoj uz radarski sustav u Češkoj, čemu se Moskva odlučno protivi. 'Novi pristup je da se iznesu ideje, a ne da se ima potpuno razvijen plan. Trebate napredovati jednim razboritim tempom tako da se uz put donose odluke u suradnji, u interakciji, tako da postoji pravo partnerstvo', kazao je O'Reilly skupini Reutersovih urednika i novinara, govoreći o rasprava s Rusijom oko obrane od projektila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raketni štit Moskva spremna na ustupke ako Washington prekine postavljanje Slika nije dostupna Tvrdi stav Rusija odbacila američke prijedloge vezane uz raketni štit

>> 'Povezivanje proturaketnog štita i Irana 'konstruktivan korak'

Obama je tijekom dvodnevnog posjeta Moskvi početkom ovoga tjedna, s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom dogovorio otvaranje zajedničkog centra za rano upozoravanje na lansiranje balističkih projektila. Riječ je o planu iz ranih 1990-ih kojeg se izvlači kod gotovo svakog rusko-američkog summita, no taj centar nikada nije ustanovljen. O'Reilly je također kazao da nije primio nikakve zapovjedi da 'odstupi' od širenja američke obrane od projektila na Poljsku i Češku, što Moskva naziva prijetnjom njezinom strateškom nuklearnom potencijalu. Prema tvrdnjama prethodne, Busheve administracije, sustav bi trebao štiti SAD i Zapadnu Europu od raketne prijetnje tzv. otpadničkih država, poput Irana i Sjeverne Koreje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene