Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije slučajno?

SAD za oštrije sankcije Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki zastupnici razmatraju donošenje zakona o uvođenju jačih sankcija protiv Rusije nakon pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini, izjavio je u petak američki senator Chris Murphy, a američka veleposlanica pri UN-u optužila Rusiju da je "tehnički pomogla" proruskim separatistima da obore putnički zrakoplov s gotovo 300 putnika i članova posade.

Chris Murphy, demokrat iz Connecticuta i predsjednik senatskog odbora za Europu, najavio je da će tijekom vikenda razgovarati s utjecajnim senatorima "o novom zakonu o sankcijama". Dodao je da predsjednik Barack Obama može sam pooštriti sankcije, ali ako se odluči za agresivniju akciju, potpora zastupnika će mu dobro doći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zrakoplov srušen greškom? 'Crna kutija je oštećena, ali memorija je netaknuta' Slika nije dostupna Situacija sve napetija Ukrajina tvrdi: Dva su lovca srušena raketama iz Rusije!

Murphy, poput brojnih američkih zastupnika, drži kako bi bilo vrlo korisno da se i europske države priključe američkoj inicijativi.

EU je manje od Washingtona sklona uvođenju jačih gospodarskih sankcija kao odgovor na držanje Moskve u sukobu u Ukrajini, djelomično zbog bliskih ekonomskih veza s Rusijom.

Rusija je upozorila da se ne donose prerani zaključci o tome na koji je način u četvrtak pao malezijski zrakolov s 298 putnika i članova posade.

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pozvao je na "nepristranu, otvorenu istragu". "Zašto je ukrajinski kontrolor leta poslao zrakoplov u područje gdje traju sukobi? U područje s kojeg se gađaju civilni ciljevi i gdje je bilo protuavionskih sustava?", upitao je.

"Međunarodno pravo omogućuje da država čija su područja opasna za zračni promet privremeno ih zatvori. Stoga treba istražiti ne samo nesreću, nego i jesu li ukrajinske zrakoplovne vlasti ispunile svoje dužnosti", istaknuo je Čurkin.

Američka veleposlanica Samantha Power rekla je da je malezijski zrakoplov "vjerojatno oboren raketnim sustavom zemlja-zrak SA-11 sa separatističkog područja na istoku Ukrajine".

Power je dodala kako nije vjerojatno da su separatisti mogli sami upravljati sustavom bez pomoći osposobljenih časnika.

"Stoga ne možemo isključiti tehničku potporu ruskih časnika u upravljanju sustavom", rekla je. "Ukrajinci imaju sustave SA-11...No, nemamo informacija da je u tom području bio ijedan ukrajinski sustav". istaknula je američka veleposlanica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene