Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanica pri UN-u

SAD za 'izravnu diplomaciju' s Iranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice najavila je u ponedjeljak energične diplomatske napore SAD-a na rješavanju nuklearne prijetnje Irana, uključujući i 'izravnu diplomaciju' prema Teheranu.

'Ostajemo duboko zabrinuti zbog prijetnje koju iranski nuklearni program predstavlja za regiju, za SAD, za cijelu međunarodnu zajednicu', rekla je Rice novinarima nakon 45-minutnog sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, svog prvog radnog dana u newyorškom sjedištu Svjetske organizacije. 'Očekujemo svoje angažiranje u energičnoj diplomaciji koja uključuje i izravnu diplomaciju s Iranom, nastavljajući suradnju i partnerstvo' s druge četiri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom, te također s Njemačkom, rekla je Rice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete

Veleposlanica Rice istodobno je upozorila Iran da mora ispoštovati zahtjeve Vijeća sigurnosti UN i prekinuti svoj program obogaćivanja urana, prije bilo kakvih razgovora o njegovom nuklearnom programu. 'Dijalog i diplomacija moraju ići ruku pod ruku s vrlo čvrstom porukom SAD-a i međunarodne zajednice da Iran mora ispuniti obveze koje je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Njegovo stalno odbijanje da to učini, samo će voditi do jačanja pritiska', istaknula je Rice.

SAD će, po njezinim riječima, učiniti sve da održi taj pritisak u cilju okončanja iranskog nuklearnog programa. Posljednjih godina, iranski i američki dužnosnici pregovarali su izravno o pitanju Afganistana, uz sudjelovanje diplomata iz ostalih zemalja, te također u Bagdadu, kada je dnevni red bio ograničen ne sigurnost Iraka. Međutim, od Islamske revolucije u Iranu 1979. i prekida diplomatskih odnosa s SAD-om, američki i iranski dužnosnici nisu imali širih izravnih diplomatskih kontakata.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je u ponedjeljak kako je Susan Rice samo ponovila odrednice politike predsjednika Baracka Obama prema Iranu, da će administracija 'koristiti sve elemente nacionalne moći' kako bi se posvetila rješavanju zabrinutosti zbog nuklearnog programa Teherana. Rice je naglasila da je s Ban Ki-moonom također razgovarala o klimatskim promjenama, smanjenju siromaštva, mirovnim operacijama UN-a, sprječavanju širenja nuklearnog oružja, te o Sudanu i Bliskom istoku. Najavila je da će SAD od sada biti u središtu međunarodnih napora za smanjenje siromaštva, razvoj, borbu protiv bolesti i za ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene