Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Vrhovni sud zaustavio pogubljenje duševnog bolesnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Vrhovni sud jučer je zaustavio pogubljenje osuđenog ubojice iz Teksasa, prihvativši argumente njegovih branitelja kako zbog duševne bolesti nad njim ne treba biti izvršena smrtna kazna.

U slučaju Scotta Louisa Panettija (48), koji je prije 15 godina ubio punicu i punca, sud je preglasavanjem 5-4 prihvatio zahtjev branitelja da se utvrdi kako zbog teškog duševnog poremećaja, uključujući shizofreniju, ne može shvatiti vezu između zločina koji je počinio i dosuđene kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

Osmi amandman Ustava SAD priječi "pogubljenje osobe kojoj manjka racionalno zaključivanje da bi mogla razumjeti kako ju se usmrćuje zbog zločina za koji je osuđena".

Pannetijevi branitelji zatražili su da sud utvrdi kako ljudi koji
zbog duševne bolesti ne razumiju vezu između zločina i kazne, ne mogu biti pogubljeni.

"Držimo da taj argument treba razmotriti", naveo je sudac Anthony Kennedy u obrazloženju većinskog mišljenja.

Za, Scotta Panettija, koji je trebao biti pogubljen u Teksasu 5.
veljače 2004., zauzeli su se Amnesty International i udruge protivnika smrtne kazne u SAD, ističući ga kao primjer pogrešnog sudskog tretmana. Panneti je kronični duševni bolesnik koji je imao dugu povijest bolničkog liječenja shizofrenije i manične depresije, prije nego što je 1992. počinio ubojstvo.

U srpnju 1994. porota nije mogla odlučiti je li Panetti sposoban pratiti suđenje, no kasniji je razvoj postupka i Panettijev prekid suradnje s odvjetnicima, u rujnu 1995. doveo do situacije u kojoj mu je omogućeno da se sam brani.

Obučen u kaubojsko odijelo, sa šeširom na glavi, Panetti jer iznio očekivano nesuvislu obranu, tražeći da sud izda subpoene za svjedočenje Isusu Kristu, JF Kennedyu, glumcima, glumicama, mrtvim ljudima...

Promatrači su suđenje opisali kao "farsu", "šalu", "cirkus" i
"sprdnju", navodi o slučaju Amnesty Int.

Komisija UN-a za ljudska prava opetovano poziva zemlje koje još koriste smrtnu kaznu da je ne primjenjuju protiv oboljelih od psihičkih poremćaja. Pogubljenje duševno bolesnog osuđenika u SAD je neustavno prema odluci Vrhovnog suda iz 1986. u predmetu Ford protiv Wainwrighta. No to nije spriječilo da niz duševnih bolesnika bude pogubljen. Panettijev branitelj pozvao se na predmet Ford, no niži sud je zahtjev odbio bez saslušanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene