Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trovašnje bivšeg špijuna

SAD uz veliku Britaniju, Rusija poručuje da May stvara histerično okruženje

Sergej Skripal u teškom je stanju (Foto: AFP)
Sergej Skripal u teškom je stanju (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sergej Skripal u teškom je stanju (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Britanska premijerka Theresa May stvara "histerično okruženje" tvrdnjom da je Moskva potencijalni naručitelj napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, izjavio je veleposlanik Rusije pri Ujedinjenim narodima na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

"Mi ne govorimo jezikom ultimatima", poručio je Vasilij Nebenzja referirajući se na Mayinu odluku o protjerivanju ruskih diplomata i zahtjev koji je predsjednica britanske vlade uputila službenoj Moskvi, tražeći da se izjasni o slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, koji su pronađeni 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju.

Pročitajte i ovo Britanski forenzičari istražuju trovanje Dawn Sturgees i Charlieja Rowleyja (Foto: AFP) Trovanje u Salisburyju Čovjek koji je preživio napad smrtonosnim novičokom na razgovoru s ruskim veleposlanikom, ovaj mu poručio: "To nije naš otrov, naš bi sve ubio" Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP) Trovanje novičokom Identificirani osumnjičeni za napad na ruskog špijuna: Istražitelji su sigurni u jednu stvar

Sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Rusija je pismeno od britanskog ministarstva vanjskih poslova zatražila uzorke otrovne supstance kao i zajedničku istragu, "budući da smo mi pristojni", ustvrdio je Nebenzja.

Za "nečuvene" optužbe iznijete u pismu koje je May uputila predsjedništvu Vijeća sigurnosti i glavnom tajniku UN-a nema nikakvih dokaza, dodao je, napomenuvši kako bi možda fikcionalni britanski detektiv Sherlock Holmes bio bolji izbor za provedbu istrage od londonskog Scotland Yarda.

Moskva: Nikad nismo razvijali novičok

Moskva nije nikada razvijala, uključujući razdoblje bivšeg SSSR-a, programe kemijskog oružja novičok, koji se spominje u vezi trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, rekao je u četvrtak jedan visoki ruski diplomat.

"Nije postojao nikakav program razvoja kemijskog oružja pod nazivom novičok ni u vrijeme SSSR-a niti u Rusiji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov.

Po njegovim riječima, Rusija je uz to prekinula sva istraživanja kemijskog oružja nakon ratifikacije Konvencije o zabrani kemijskog oružja i uništila sve njegove zalihe.

Nervni otrov novičok navodno su u najvećoj tajnosti razvili sovjetski znanstvenici 1970-ih i 1980-ih godina. Njegovo postojanje otkrio je jedan od njegovih "očeva", Vil Mirzaianov (83), koji je danas u egzilu u SAD-u. Tada je po vlastitom priznanju sudjelovao u tom tajnom vojnom programu u Državnom institutu za organsku kemiju i tehnologiju.

Washington drži da je Rusija odgovorna za Skripalovo trovanje

Rusija je odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, rekla je u srijedu američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley na sastanku Vijeća sigurnosti koji je hitno sazvao London.

"Vjerujemo da je Rusija odgovorna", rekla je Haley i dodala da se ne radi o izoliranom incidentu. "Sjedinjene Države su u potpunosti solidarne s Velikom Britanijom", dodala je Haley. Riječ je prvoj izravnoj osudi Rusije za tu aferu nekog američkog dužnosnika.

Njezin francuski kolega Francois Delattre, koji nije izravno istaknuo rusku odgovornost za napad 4. ožujak u Salisburyju na Sergeja Skripala (66) i njegovu kćer Juliju (33), također je izrazio "punu podršku" i potpunu solidarnost Francuske Velikoj Britaniji.

Francuska, Kuvajt i Ekvatorijalna Gvineja su na sastanku Vijeća sigurnosti tražili nove korake protiv korištenja kemijskog oružja u svijetu.

Bivši dvostruki špijun Skripal i njegova kći pronađeni su u besvjesnom stanju i hospitalizirani su u "kritičnom stanju".

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg ruskog špijuna na britanskom teritoriju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene