Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO: Nizak rizik zaraze

SAD: Umro pacijent zaražen ebolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Thomas Eric Duncan, prva osoba zaražena ebolom u SAD i općenito izvan Afrike, umro je u srijedu u bolnici u Dallasu, priopćeno je iz bolnice.

'S dubokom tugom i razočaranjem moramo objaviti da je jutros u 7.51 umro Thomas Eric Duncan', rekla je u poruci elektroničkom poštom glasnogovornica bolnice Wendell Watson.

Pročitajte i ovo Pojava ospica - 1 Niska procijepljenost WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja" Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

Duncan se razbolio nakon što je 20. rujna stigao u Dallas iz Liberije kako bi vidio obitelj, a njegova bolest pojačala je strahove od širenja epidemije u SAD.

WHO: opasnost širenja ebole u Europi vrlo niska

Izolirani slučajevi oboljenja od hemoragijske groznice ebole neizbježni su u Europi, no opasnost od širenja epidemije krajnje je niska, ustvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nakon dojave da je medicinska sestra u Španjolskoj prva osoba koja se zarazila ebolom izvan Afrike, regionalna ravnatelica WHO-a Zsuzsanna Jakab već je u utorak rekla da će slučajeva biti i u Europi, no u srijedu je uputila umirujuću poruku.

Obitelj oboljelog od ebole: 'Ne želimo ga ponovno vidjeti, bilo je uznemirujuće...'

'Međutim, rizik širenja ebole u Europi moguće je izbjeći i on je krajnje nizak', istaknula je Jakab.

'Europske zemlje su među najbolje pripremljenima u svijetu za bolesti virusne hemoragijske groznice, uključivo za ebolu', rekla je.

U nekoliko zemalja europske regije WHO-a - a to su Francuska, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Norveška i Španjolska - već su liječeni bolesnici koji su doputovali na njihov teritorij pošto su se zarazili u zapadnoj Africi gdje ebola od ožujka hara Gvinejom, Sijerom Leone i Liberijom.

Opasnost od slučajne zaraze za osobu koja je bila u kontaktu s oboljelima postoji, no moguće je kontrolirati je strogim mjerama borbe protiv zaraze, istaknula je Jakab.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene