Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 88. godini

SAD: Umro bivši čuvar nacističkih logora rođen u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čuvar nacističkih logora Anton Geiser (88) koji se borio protiv pokušaja da ga se deportira iz Sjedinjenih Država umro je u Pennsylvaniji gdje živio više od 50 godina, objavio je njegov odvjetnik.

Anton Geiser, bivši čuvar nacističkih logora, je umro tijekom vikenda i pokopan je u gradiću Hermitagu, sjeverno od Pittsburgha.

Geiser je etnički Nijemac koji je rođen u Đakovu 1924. godine. Nakon nacističke invazije na tadašnju Jugoslaviju unovačen je u SS postrojbe i ubrzo je postao član tzv. "odreda smrti", jedinice SS-a koja je čuvala koncentracijske kampove. Tijekom rata je bio raspoređen u logorima Sachsenhausenu i Buchenwaldu.

Pročitajte i ovo U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

>> Umro nacistički čuvar John Demjanjuk

Poslije rata je preko Austrije emigrirao u SAD. Svojoj obitelji nije ništa rekao o svojoj nacističkoj prošlosti sve dok američko ministarstvo pravosuđa nije 2004. pokrenulo postupak oduzimanja američkog državljanstva i proces protjerivanja iz zemlje. Odluka o deportaciji u Austriju, zemlju iz koje je stigao u SAD, donijeta je 2010., ali do Geiserove smrti nije provedena.

Geiser se pred američkim sudovima branio da nikada nikoga nije ubio, što američka administracija nije osporavala, ali ga je kao pripadnika čuvarske službe koncentracijskih logora držala suučesnikom u progonu nemjerljivog broja muškaraca, žena i djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene