Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

U Kongresu prvi put sjedi 100 žena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izbora održanih u utorak, u američkom Kongresu će prvi puta sjediti stotinu žena.

Političarka iz redova demokrata Alma Adams postat će stota žena u američkom Kongresu, nakon što je to mjesto osvojila na izborima. Time će zamijeniti zastupnika Mela Wattsa koji odlazi na poziciju direktora financijske agencije, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blokada ili kompromis? Suživot s republikancima Slika nije dostupna Velika bitka u Kongresu Amerika bez proračuna, slijedi paraliza državne uprave

Kada počne obavljati dužnost, bit će to prvi puta da u Kongresu sjedi 100 žena. 'Alma Adams je pionirka i šampionka za žene i obitelji i sada će stvarati povijest kao stota žena u Kongresu', rekla je Stephanie Schriock, predsjednica liste EMILY, stranke posvećene izboru žena koje podupiru pravo na pobačaj.

'Radničke obitelji trebaju vođe kao što je Alma, koji će se bez ustezanja boriti za zaštitu dostupnosti reproduktivno-zdravstvenih usluga ženama i ekonomsku sigurnost. Uz podršku liste EMILY, koja ima više od tri milijuna članova, Alma je na putu da u Kongresu napravi promjene', zaključuje Stehanie.

Osim stote žene u Kongresu, još je jedna zanimljivost vezana za izbore. Amerikanci iz savezne države Južne Karoline u utorak su u Senat poslali prvoga crnog senatora izabranog na jugu Sjedinjenih Država nakon Američkog građanskog rata.

Republikanci preuzeli kontrolu nad američkim Senatom

Tim Scott, 49-godišnji republikanac odnio je povijesnu pobjedu u Južnoj Karolini, državi iz koje je 1861. krenuo Američki građanski rat. Scott je već obavljao senatorsku dužnost od siječnja 2013. nakon ostavke svojeg prethodnika, no ovaj su ga put izravno izabrali stanovnici Južne Karoline.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država sastoji se od dva doma: Zastupničkog doma i Senata. Zastupnički dom ima 435 članova od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Zastupnička mjesta su podijeljena između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora bez obzira na broj stanovnika. Bira se sto senatora koji služe mandat od šest godina. Svake dvije godine bira se trećina senatora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene