Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: trijumf duhanske industrije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Vrhovni sud u utorak je ukinuo presudu kojom je udovici jednog pušača iz Oregona na ime naknade štete dodijeljeno 79.5 milijuna dolara, što je velika pobjeda za duhanski div Philip Morris Inc. i dobitak za cijelu duhansku i drugu industriju u SAD, koja traži ograničenja za plaćanje milijunskih kaznenih naknada koje se dosuđuju u sličnim predmetima.

U odluci donesenoj uz naglasavanje 5-4, većina sudaca Vrhovnog suda slijedila je nedavni sudski presedan prema kojem novčana kazna za naknadu štete mora odgovarati stvarnoj šteti koja je nanesena.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto

Sudac Stephen Breyer je u obrazloženju stajališta većine naglasio kako je porotnicima na suđenju u Oregonu pogrešno rečeno da trebaju uzeti u obzir i štetu nanesenu drugim pušačima, iako se u predmetu radilo o samo jednom tužitelju.

Vrhovni sud je vratio predmet na ponovno razmatranje Visokom sudu u Oregonu, a stranke uputio i na mogućnost postizanja izvanparnične nagodbe.

Mayola Willams tužila je Phillip Morris za "masovnu tržišno usmjerenu prevaru" kojim je dovodio ljude u zabludu, kako bi mislili da cigarete nisu opasne ili da ne izazivaju ovisnost.

Njezin suprug Jesse Willams pušio je po dvije kutije cigareta
Marlboro 45 godina, a prije devet godina umro je od raka pluća.
Marlboro je proizvod Philipa Morrisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene