Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba im još uvjeravanja

SAD sumnja u sirijski popis kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države sa skepsom provjeravaju popis kemijskog oružja koji je dala sirijska vlada, rekla je u utorak veleposlanica SAD-a pri UN-u dok je drugi dužnosnik SAD-a upozorio da obavještajni podaci sugeriraju da bi Sirija mogla pokušati sakriti dio oružja.

Po prijedlogu Rusije i SAD-a Sirija je u rujnu, nakon napada plinom sarinom 21. kolovoza u Damasku u kojemu su ubijene stotine ljudi, pristala uništiti svoja kemijska oružja do sredine 2014. čime je izbjegla raketne napade snaga SAD-a.

Sirija je predala dug popis svog kemijskog oružja 27. listopada i mora do sredine studenog pristati na plan Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) koji detaljno određuje kako i gdje unitštiti ta oružja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

>> Sirija uništila opremu za proizvodnju kemijskog oružja

'Još uvijek provjeravamo taj dokument. Očito da smo skeptični nakon godina odnosa s tim režimom i, naravno, mnogo prekršenih obećanja u kontekstu sadašnjeg rata', rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Samatha Power.

Ona je rekla da je vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada do sada surađivala sa zajedničkom misijom UN-a i OPCW-a koja je izvršile inspekcije 21 od 23 lokacije na kojima se u Siriji nalaze kemijska oružja. Slanje inspektora na preostale dvije lokacije bilo je previše opasno.

'Sigurno ćemo se oglasiti ako uočimo nepoštivanje ili znatnije razlike u odnosu na deklarirano oružje', rekla je Power novinarima nakon što je Vijeće sigurnosti izviješteno o zajedničkoj misiji OPCW-a i UN-a.

Drugi dužnsonik SAD-a odvojeno je, pod uvjetom da ostane neimnovan, za agenciju Reuters rekao da obavještajni podaci pružaju 'naznake da Sirijci moguće namjeravaju zadržati dio njihovih zaliha u pričuvi'.

Dužnosnik je rekao da je važno da međunarodna zajednica drži sirijsku vladu pod pritiskom kako bi osigurali da se sva sirijska kemijska oružja unište. 'Takav razvoj ne iznenađuje... U ovom trenutku to ne minira diplomatski proces', rekao je dužnosnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene