Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljuju tajne dokumente

SAD priprema optužnicu za uhićenje WikiLeaksovog osnivača Juliana Assangea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu od 2010. istražuje WikiLeks i njegovog osnivača Juliana Assange. On je tada na sebe skrenuo veliku pažnju objavivši tisuće datoteka ukradenih od obavještajne službe američke vojske.

Tijekom administracije predsjednika Baracka Obame, odvjetnik Eric Holder i dužnosnici odredili su da je teško podnijeti optužnicu protiv Assangea jer WikiLeaks nije bio sam u objavljivanju dokumenata koje je ukrao. Nekoliko novina, uključujući The New York Times, učinilo je to isto. Istraga je nastavljena, a sve eventualne optužbe stavljene su na čekanje, izvještava CNN.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Američki pogled na WikiLeaks i Assange počeo se mijenjati nakon što su istražitelji pronašli ono što smatraju dokazima da je WikiLeaks igrao aktivnu ulogu u pomaganju Edwardu Snowdenu.

Assange je trenutno skriven u veleposlanstvu u Londonu. Posljednjih mjeseci američki dužnosnici usredotočili su se na mogućnost da će nova vlada u Ekvadoru protjerati Assange i da ga mogu uhititi. No, lijevi kandidat za predsjednika, koji je osvojio nedavne izbore, obećao je da će i dalje zadržati Assangea.

Prošli tjedan u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, ravnatelj CIA-e Mike Pompeo, otišao je dalje od bilo kojeg službenika američke vlade u opisu uloge WikiLeaksa.
"Vrijeme je da pozovemo WikiLeaks za ono što stvarno jest: nedržavna neprijateljska obavještajna služba koju podupiru oni poput Rusije", rekao je Pompeo.

Američke obavještajne agencije  utvrdile su da Ruska obavještajna služba koristi WikiLeaks za objavljivanje e-poruka usmjerenih na potkopavanje kampanje Hillary Clinton, kao dio šire operacije koja se miješa u predsjedničke izbore SAD-a 2016. godine.

Ipak, taj potez mogao bi se promatrati kao politički, budući da je Assange nedodirljiv dokle god ostaje u ekvadorskom veleposlanstvu, a Ekvador nije promijenio stajalište o izručenju Assangeu.
Državni odvjetnik Jeff Sessions izjavio je na konferenciji za novinare kako je uhićenje Assangea "prioritet".

"Nismo imali komunikaciju s Ministarstvom pravosuđa i nisu mi rekli da su podnijeli optužnicu protiv g. Assangea. Uopće nisu voljni raspravljati, unatoč našim višestrukim zahtjevima. Nema razloga da Wikileaksi trebaju biti tretirani drugačije od bilo kojeg drugog izdavača", rekao je Assangeov odvjetnik Barry Pollack.

Pollack je rekao da je WikiLeaks jednak kao Washington Post i New York Times, koji redovito objavljuju priče temeljene na povjerljivim informacijama. WikiLeaks, kaže on, objavljuje informacije koje su "u interesu javnosti i građanina, ne samo SAD-a, nego i drugih vlada širom svijeta".

"U skladu s Ustavom SAD-a, objavljujemo materijale za koje možemo potvrditi da su istinite bez obzira na to jesu li izvori legalno došli ili ne" rekao je Pollack.

U svom govoru prošlog tjedna, Pompeo je odbacio takvu karakterizaciju i rekao da Assange ima pravo na zaštitu ustavnih sloboda.
"Julian Assange nema slobodu Prvog amandmana, sjedi u veleposlanstvu u Londonu, a nije američki državljanin", rekao je Pompeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene