Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

SAD opet prijeti Rusiji: 'Suočit ćete se s još oštrijim sankcijama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je u petak upozorila Rusiju da će se suočiti s oštrijim sankcijama ukoliko ne bude poštovala međunarodni dogovoro o Ukrajini ili bude poslala svoje snage u istočnu Ukrajinu.

"Te sankcije mogle bi ciljati jako važne sektore ruskog gospodarstva", kazala je Susan Rice, Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima još otvorenih pitanja Uoči summita u Minsku on osjeća 'osjetni napredak' Slika nije dostupna NATO upozorava Ukrajina: Sukob se zaoštrio i vratio na razinu prije primirja

Poručila je da Washington pozorno prati hoće li Rusija ispuniti svoju obvezu i iskoristiti svoj utjecaj kako bi se proruski separatisti u istočnoj Ukrajini razoružali i povukli iz javnih zgrada koje su zauzeli. Separatisti su rekli u petak kako ih ne obvezuje sporazum koji su postigli Sjedinjene Države, Ukrajina, Rusija i Europska unija u četvrtak u Ženevi.

Sporazum o Ukrajini počiva na krhkim temeljima

Pregovori oko sporazuma kojim se želi spriječiti izbijanje građanskog grada u Ukrajini u četvrtak su bili zapeli, pa su američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pušač, izišli malo na zrak na razgovor u četiri oka. I izgleda da su se dogovorili. Kada su se vratili, brzo se prionulo novom krugu formalnih pregovora i dogovor je napokon postignut.

Dogovor u Ženevi prvi je pozitivan znak nakon višetjednog zaoštravanja napetosti između ukrajinske vlade koju podržava Zapad i rusofonih regija na istoku Ukrajine koje osporavaju vladavinu Kijeva.

Dogovor, po nekoliko izvora bliskim pregovorima koji su željeli ostati neimenovani, ovisio je o mnogim čimbenicima, no i Kerry i Lavrov imali su svoj uvjet za dogovor. Za SAD to je bilo povlačenje proruskih naoružanih militanata koji su zauzeli javne zgrade na istoku Ukrajine, uključujući prve i konkretne naznake da će to učiniti. "Željeli smo obećanje smirivanja koje ćemo moći provjeriti za nekoliko dana", rekao je jedan američki sudionik pregovora.

Za Rusiju, to je bilo obećanje Ukrajine da će reformirati ustav kako bi se zajamčila zaštita ukrajinskoj rusofonoj zajednici."Uzeli smo u obzir rusko stajalište", rekao je Andrej Deščica, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Rusija kritizira američke ocjene ukrajinske krize

Krhkost dogovora postala je očita već idući dan.

Proruski militanti poručili su da ne žele predati zgrade koje su zauzeli, a rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "neprihvatljivim" upozorenje Washingtona da će nametnuti strože sankcije Moskvi ako početkom idućeg tjedna ne bude jasnih naznaka da se dogovor provodi.

Od pregovora u Ženevi nije se mnogo očekivalo s obzirom na to da na prethodnom sastanku između Lavrova i Kerryja, u Parizu 30. ožujka, nije bilo stvarnog napretka. No pregovarači su ovaj put bili odlučniji jer je u istočnoj Ukrajini prolivena krv, a nasilje može lako eskalirati, što se svakako želi izbjeći.

Rizici su veliki: novi krug sankcija protiv Moskve, mogući prekidi u opskrbi Europe ruskim plinom i mogućnost da ruska vojska i snage NATO-a budu uvučeni u sukob.

Obje strane na sastanak su došle s nacrtima dogovora, a konačni dogovor temelji se na ruskom prijedlogu, rekao je ruski diplomatski izvor.

Dokument ne spominje rusku intervenciju na Krimu iako su Kerry i Ashton naglasili da i dalje smatraju da je ruska aneksija tog područja nezakonita.

Pomaci prema dogovoru prihvatljivom svima bili su mukotrpni. Kerry i Ashton najmanje su dva puta otkazali najavljene brifinge za novinare. Kerry je nekoliko puta napuštao mjesto sastanka i odlazio na viši kat hotela gdje je imao sigurnu vezu s Washingtonom. Pregovori su trajali sedam sati, što govori dovoljno. Američki dužnosnici nisu bili sigurni da će dogovor biti postignut gotovo do samoga kraja.

Iako je na kraju postignut, pregovori nisu završili u slozi i nepovjerenje se i dalje osjećalo.

Američki dužnosnici rezervirali su dvoranu za konferenciju za novinare Kerryja i Ashton, kazavši da će Lavrov svoju održati poslije na istom mjestu. No Lavrov je na kraju izišao pred kamere u drugoj prostoriji oko pola sata prije Kerryja, iznijevši vlastitu interpretaciju dogovora prije suparnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene