Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć ponudilo 30 zemalja

SAD prihvatio pomoć Hrvatske za sanaciju naftne mrlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi što uspješnije riješili problem naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, SAD je primio pomoć iz 12 zemalja i međunarodnih organizacija, rečeno je iz State Departmenta.

U njihovom priopćenju stoji kako je pomoć ponudilo 30 zemalja i međunarodnih organizacija. SAD još uvijek nije donio konačnu odluku o većini ponuda. Iako ta zemlja rijetko prima pomoć drugih zemalja, primili su je nakon uragana Katrine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagađenje Na Dunavu velika naftna mrlja Slika nije dostupna Tragovi jedva vidljivi Što se događa godinu dana nakon katastrofe u Meksičkom zaljevu?

Većina zemalja ponudila je bušilice ili disperzivne kemikalije. 'Da bude jasno, najavljeno primanje međunarodne pomoći ne znači da će ta pomoć stići odmah. Zapravo, 24 zemlje su nam već dale brodove, a još devet njih nam pomaže na druge načine', rekao je P. J. Crowley, glasnogovornik State Departmenta.

Meksiko, Norveška, Nizozemska i Japan su dale bušilice. Pomoć je stigla iz Kanade, ali i Hrvatske, koja daje tehničke savjete. Tehničku pomoć ponudile su i dvije organizacije. Radi se o Međunarodnoj pomorskoj organizaciji i Centru za monitornig i informiranje Europske Komisije. Do sada je odbijena samo pomoć Francuske, koja je ponudila kemikalije, koje nisu dozvoljene u SAD-u, piše AP. Većina zemalja i organizacija očekuje financijsku naknadu za svoju pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene