Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doprinos miru

SAD pozdravile zamrzavanje gradnje naselja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u srijedu su pozdravile odluku Izraela o privremenom zamrzavanju izgradnje židovskih naselja na okupiranim teritorijima kao doprinos oživljavanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Objava Izraela 'pomaže da se izraelsko-palestinski sukob pomakne prema rješavanju', izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton u priopćenju, ponovo ističući 'nepokolebljivu' potporu SAD-a mirovnom rješenju s dvije države - Izraelom i Palestinom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u srijedu odluku o zamrzavanju novih projekata izgradnje na okupiranoj Zapadnoj obali na 10 mjeseci, no isključio je iz toga izgradnju javnih objekata poput škola i sinagoga, te svu gradnju u arapskom istočnom Jeruzalemu, koji Palestinci namjeravaju učiniti glavnim gradom buduće države.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Izrael je u ratu 1967. okupirao i anektirao istočni Jeruzalem, koji je do tada pripadao Jordanu. Izraelska vlada pridržava se koncepta nedjeljivosti Jeruzalema, te proširenje židovskih četvrti tretira drugačije od izgradnje novih stanova u stotinjak židovskih naselja na Zapadnoj obali. Palestinci su odbili Netanyahuovu ponudu kao nedovoljnu za nastavak mirovnih pregovora.

'Netanyahu nije iznio neku formulu za ponovno pokretanje pregovora', izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat. Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell izjavio je u srijedu da bi potez Izraela mogao otvoriti put za obnovu mirovnih pregovora koji su u prekidu oko godinu dana. 'To je manje od punog zamrzavanja izgradnje, no više nego što je i jedna izraelska vlada učinila prije, i može pomoći u postizanju sporazuma dviju strana', rekao je Mitchell na konferenciji za tisak.

>> Nastavak izgradnje židovskih naselja je deprimirajući

Mitchell, nekadašnji uspješni mirovni pregovarač u Sjevernoj Irskoj, zamrzavanja gradnje ocijenio je značajnim, ističući da će imati učinka ne terenu. Od ulaska u Bijelu kuću, Obamina administracija dala je visoki prioritet rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba kao generatora islamskog ekstremizma, u sklopu širih napora za jačanje sigurnosti SAD-a i poboljšanja odnosa s arapskim i muslimanskim zemljama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene