Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Strahuju od iranskih udara'

SAD povećava isporuke oružja saveznicima u Perzijskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija u tišini surađuje sa Saudijskom Arabijom i drugim saveznicima iz Perzijskog zaljeva kako bi ubrzala prodaju oružja te pojačala obranu naftnih terminala i druge ključne infrastrukture i tako omela moguće napade Irana u budućnosti, piše The Washington Post.

Pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike SAD-a i bliskoistočnih vlada, list navodi da je ta inicijativa, uključujući i plan utrostručenja posebnih zaštitnih snaga u Saudijskoj Arabiji koje imaju 10 tisuća pripadnika, dio šireg nastojanja koje uključuje veću koordinaciju protuzračnih obrana i proširene vojne vježbe SAD-a s arapskim vojskama. Sve izgleda kao da je usmjereno na povećanje pritiska na Teheran. Prethodna administracija predsjednika Georgea W. Busha prodavala je borbene zrakoplove i proturaketne sustave prijateljskim arapskim državama kako bi parirala sve brojnijem iranskom konvencionalnom arsenalu.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Saudijska Arabija i UAE vodeći su u regiji po jačanju svojih oružanih snaga, što je u posljednje dvije godine rezultiralo kupnjom američkog oružja vrijednog 25 milijardi dolara. Vojni i obavještajni dužnosnici na Bliskom istoku kažu da zemlje Zaljeva prihvaćaju vojnu ekspanziju jer se Iran sve više opire međunarodnom pritisku za zaustavljanje svog nuklearnog programa. Zaljevske zemlje strahuju od iranskih udara iz odmazde ili njemu savezničkih skupina poput libnonskog Hezbolaha u slučaju da SAD ili Izrael prventivno napadnu iranska nuklearna postrojenja.

Bez publiciteta

Za Obaminu administraciju, suradnja sa zemljama Zaljeva predstavlja konkretno napredovnje protiv Irana, u vrijeme kada Washington nastoji osigurati međunarodnu potporu za nove sankcije protiv Teherana, kazao je visoki dužnosnik administracije. ‘Mi razvijamo istinski regionalnu obrambenu sposobnost, sa sustavima projektila, protuzračnom obranom i jačanjem ključne infrastrukture. Sve je to značajno napredovalo u protekloj godini’, rekao je dužnosnik upoznat sa strateškim američkim planiranjem u suradnji sa zemljama Zaljeva, tražeći da ostane neimenovan. Američka potpora za vojno jačanje tih zemalja nije dobila publicitet kako se u Izraelu i drugdje ne bi poticala zabrinutost zbog ubrzanja utrke u naoružanju u regiji, navodi Post.

UAE je nedavno potpisao sporazum o gradnji prve nuklearke, uz potporu SAD-a Iran, koji stalno napreduje u razvoju svojih projektila srednjeg dometa, nastoji nabaviti moderni sustav protuzračne obrane S-300 od Rusije, te proširuje svoju ratnu mornaricu. Dužnosnici zemalja Zaljeva kažu da bi oni pojačali obranu i bez potpore SAD-a, koja je svakako dobrodošla. ‘To je grubo susjedstvo, i morate biti sigurni da ste zaštićeni’, rekao je visoki dužnosnik jedne zaljevske zemlje, ističući da je Iran ‘prijetnja broj jedan u regiji’. UAE je u posljednje dvije godine kupio američkog oružja za 17 milijardi dolara, uključujući projektile Patriot, te napredne proturaketne sustave poznate kao THAAD. Još tri bliskoistočne zemlje razmatraju kupnju istih sustava.

UAE je nedavno kupio i 80 američkih višenamjenskih lovaca F-16, a 2009. su njegovi piloti prvi puta sudjelovali na zajedničkoj vježbi s američkima u Nevadi. Emirati su i u pregovorima o kupnji francuskih lovaca Rafale. U govoru u Bahreinu prošle godine, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku David Petraeus izrazio je uvjerenje da ratno zrakoplovstvo UAE-a može samo uništiti cijelo iransko ratno zrakoplovstvo. Očigledni iranski napredak prema stvaranju nuklearnog oružja potiče i zabrinutost od regionalne utrke u naoružanju koja bi se proširila na atomsko oružje. Iz toga su potekle i inicijative nekoliko zemalja regije, bogatih naftom, da krenu u izgradnju nuklearnih elektrana. Među ostalim zemljama koje to razmatraju su Egipat, Saudijska Arabija, Turska, Kuvajt, Jordan i Jemen. Zapadni i bliskoistočni analitičari kažu kako nije vjerojatno da bi te zemlje otvoreno nastojale pribaviti nuklearno oružje, ali ako Iran izvede nuklearni pokus, sve bi ponovo razmotrile svoje opcije, navodi The Washington Post. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene