Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terminal na Krku sve bliži stvarnosti

SAD poručio EU: 'Umjesto velikim ruskim plinovodom, bavite se alternativom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar energetike Amos Hochstein pozvao je zemlje jugoistoka Europe da izgrade nove plinske smjerove i da se umjesto krupnim plinovodima bave manjim projektima smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama, te rekao da je krčki terminal za ukapljeni plin sve bliži tome da postane "stvarnost".

Države u regiji, poput Hrvatske, Mađarske i Srbije žele poboljšati sigurnost opskrbe plinom otkako je propao projekt plinovoda Južni tok koji je Kremlj obećavao, a koji bi ruski plin prevozio do Europe ne ulazeći u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Alternativa koju sugerira Moskva kao dominantni opskrbljivač regije plinom bila bi Turski tok. Tim bi plinovodom plin nekoć planiran za Južni tok išao u Tursku i zatim na sjever pa novim plinovodima u sjeveroistočnu i srednju Europu.

"Teško mi je shvatiti razliku između Turskoga i Južnog toka, osim u imenu i maloj promjeni pravca", rekao je u četvrtak Hochstein na energetskoj konferenciji u Budimpešti.

Rusija bi Ukrajini mogla dati jeftiniji plin

Po njegovim riječima, regija koja gotovo potpuno ovisi o ruskome plinu sebe dovodi u opasnost traženjem "jednostavnog čarobnog rješenja", čime skreće pozornost s manjih projekata.

Hochstein kaže da će Rusija ostati "ključni faktor" u opskrbi Europe plinom, ali da su za jačanje sigurnosti potrebni drugi energetski izvori i pravci.

Hrvatsku je pozvao da na Krku sagradi terminal za ukapljeni plin (LNG) što bi, rekao je, trebao biti europski prioritet. "Uz EU-ovu potporu, u to bi mogle ući banke i neke američke kompanije, kao i druge kompanije. Mislim da je otok Krk danas sve bliži tome da postane stvarnost", rekao je američki ministar energetike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene