452452
452452
452452
452452
452452

Amerikanci su dobili prilliku upoznati i njih dvojicu

  • , 05.10.2016., 06:55
  • Autor:
  • komentara

Potpredsjednički kandidati Donalda Trumpa i Hillary Clinton sučelili su se u utorak navečer u oštroj debati, pruživši priliku milijunima Amerikanaca da ih upoznaju.

 
 
 
 
Debata potpredsjedničkih kandidata (Foto: AFP)
Debata potpredsjedničkih kandidata (Foto: AFP)

U debati posvećenoj unutarnjoj i vanjskoj politici sudjelovali su republikanski guverner Indiane Mike Pence (57) i demokratski senator Virginije Tim Kaine (58), dvojica iskusnih, ali slabo poznatih političara koji su odmah prešli u ofenzivu, prvi na Hillary Clinton, a drugi na Donalda Trumpa.

Mike Pence osudio je "slabu vanjsku politiku" Hillary Clinton, koja je na Bliskom istoku ostavila metež dok je bila državna tajnica. Tim Kaine kritizirao je Donalda Trumpa, čovjeka koji "uvijek misli da je najbolji" i koji je "svoju poslovnu karijeru sagradio preko leđa malih ljudi". Usto je podsjetio da je Trump godinama "sramotno lagao" o mjestu rođenja predsjednika Obame.

"Ne mogu shvatiti kako guverner Pence može braniti egocentrično ponašanje Donalda Trumpa utemeljeno na uvredama", dodao je.

Pence se u debati izjasnio za američke zračne udare na ciljeve sirijskog režima kako bi se probila opsada Alepa.

"Ako Rusija želi sudjelovati u tom barbarskom napadu na Alep i nastavi to činiti, Sjedinjene Države bi trebale upotrijebiti silu i napasti ciljeve sirijskog režima", rekao je Pence.

Potonji se distancirao od Trumpovih izjava o Vladimiru Putinu. Trump je početkom rujna izjavio da se ruski predsjednik pokazao "kao vođa puno više nego naš predsjednik (Barack Obama)".

"Kada Donald Trump i ja vidimo da je u vezi sa Sirijom, Iranom i Ukrajinom bezobziran mali ruski vođa bio jači na međunarodnoj pozornici od ove administracije, to je bolna stvarnost. To nije potpora Vladimiru Putinu. To je osuda slabog i nemoćnog vodstva Hillary Clinton i Baracka Obame", rekao je Mike Pence, ocijenivši da je američki sustav bolji od "korumpiranog" ruskog režima.

Obojica su htjela pokazati koliko se njihovo viđenje Amerike razlikuje, nastojeći istaknuti kvalitete svog kandidata i kritizirajući program njegova suparnika, pet tjedana prije predsjedničkih izbora 8. studenog. Oštro su se sučelili u vezi s gospodarstvom, sigurnosti, imigracijom i vanjskom politikom.

Mike Pence imao je težu zadaću jer je prošli tjedan bio iznimno težak za Donalda Trumpa kojemu nakon prve debate 26. rujna u kojoj se nije proslavio, osjetno pada potpora u anketama.

Pence kojeg cijene republikanci u Kongresu (dvanaest je godina bio u Zastupničkom domu) i koji je miran i discipliniran koliko je Trump nagao, mora svakako umiriti republikance u vezi s osobom svog predsjedničkog kandidata i prikazati ga kao čovjeka promjene kakvog žele Amerikanci.

"Debata će pokazati bitnu razliku između naše kampanje velikih ideja i odvažnih rješenja, naspram malene kukavne kampanje Clinton koja je potpuno zarobljena prošlošću", rekao je Trump u utorak.

Obećao je da će 90 minuta nakon debate objavljivati komentare na Twitteru.

Tim Kaine, srdačan i iskusan političar - bio je guverner Virginije od 2006. do 2010. - imao je, čini se, lakšu zadaću u utorak navečer i nije se sustezao da prekine svog protivnika.

Ovo je jedina debata potpredsjedničkih kandidata čija će glavna uloga, za onog koji pobijedi 8. studenoga, biti da zamijeni predsjednika u slučaju smrti ili ostavke.

Clinton i Trump će se u nedjelju drugi put sučeliti u predsjedničkoj debati.

Debata potpredsjedničkih kandidata dosad uglavnom nije utjecala na odluku američkih birača. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se