Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra kritika Moskvi

UMJESTO DA ODRŽAVAJU MIR 'Režim i Rusija potonuli su u nove dubine i omogućili novi pakao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je u nedjelju prozvao rusko djelovanje u Siriji "barbarizmom", a ne protuterorizmom dok je moskovski predstavnik u UN-u rekao da je okončanje rata sada "gotovo nemoguća zadaća" dok snage sirijske vlade potpomognute Moskvom bombardiraju grad Alep.

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u nedjelju na zahtjev SAD-a, Velike Britanije i Francuske zbog eskalacije borba u Alepu nakon što je sirijska vlada u četvrtak objavila da poduzima ofenzivu kako bi zauzela Alep.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Ruski ministar o mirovnim pregovorima s Ukrajinom: "Spremni smo voditi razgovore, ali..." Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

"Ono što Rusija podupire i što čini nije protuterorizam, nego barbarizam", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

"Umjesto da nastoje održati mir, Rusija i Assad stvaraju rat. Umjesto da do civila dođe pomoć koja bi im spasila živote, Rusija i Assad bombardiraju humanitarne konvoje, bolnice i one koji pomažu i očajnički se trude održati ljude na životu", rekla je Power.

Primirje dogovoreno 9. rujna između američkoga državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova propalo je u ponedjeljak kad je bombardiran humanitarni konvoj.

"Stotine naoružanih skupina u Siriji dobilo je oružje, područja u zemlji trpe neselektivna bombardiranja, a mir je sada gotovo nemoguća zadaća", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin na sastanku Vijeća.

Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft rekao je u nedjelju da je nastojanje SAD-a i Rusije o miru "vrlo, vrlo blizu kraja svojega života i Vijeće sigurnosti mora biti spremno preuzeti svoje odgovornosti".

"Režim i Rusija umjesto toga potonuli su u nove dubine i omogućili novi pakao u Alepu", rekao je Rycroft. "Rusija je partner sirijskome režimu u izvođenju ratnih zločina", kazao je Rycroft pred Vijećem sigurnosti UN-a. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene