451471
451471
451471
451471
451471

UMJESTO DA ODRŽAVAJU MIR 'Režim i Rusija potonuli su u nove dubine i omogućili novi pakao'

  • , 25.09.2016., 20:45
  • Autor:
  • komentara

SAD je u nedjelju prozvao rusko djelovanje u Siriji "barbarizmom", a ne protuterorizmom dok je moskovski predstavnik u UN-u rekao da je okončanje rata sada "gotovo nemoguća zadaća" dok snage sirijske vlade potpomognute Moskvom bombardiraju grad Alep.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u nedjelju na zahtjev SAD-a, Velike Britanije i Francuske zbog eskalacije borba u Alepu nakon što je sirijska vlada u četvrtak objavila da poduzima ofenzivu kako bi zauzela Alep.

"Ono što Rusija podupire i što čini nije protuterorizam, nego barbarizam", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

"Umjesto da nastoje održati mir, Rusija i Assad stvaraju rat. Umjesto da do civila dođe pomoć koja bi im spasila živote, Rusija i Assad bombardiraju humanitarne konvoje, bolnice i one koji pomažu i očajnički se trude održati ljude na životu", rekla je Power.

Primirje dogovoreno 9. rujna između američkoga državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova propalo je u ponedjeljak kad je bombardiran humanitarni konvoj.

"Stotine naoružanih skupina u Siriji dobilo je oružje, područja u zemlji trpe neselektivna bombardiranja, a mir je sada gotovo nemoguća zadaća", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin na sastanku Vijeća.

Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft rekao je u nedjelju da je nastojanje SAD-a i Rusije o miru "vrlo, vrlo blizu kraja svojega života i Vijeće sigurnosti mora biti spremno preuzeti svoje odgovornosti".

"Režim i Rusija umjesto toga potonuli su u nove dubine i omogućili novi pakao u Alepu", rekao je Rycroft. "Rusija je partner sirijskome režimu u izvođenju ratnih zločina", kazao je Rycroft pred Vijećem sigurnosti UN-a. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se