Obavijesti Video Pretražite Navigacija
The Wall Street Journal tvrdi

SAD odustaje od proturaketnog štita u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća će staviti na čekanje planove Busheve administracije za izgradnju sustava za zaštitu od projektila u Poljskoj i Češkoj Republici, na temelju procjene da razvoj iranskih projektila ne napreduje očekivanim tempom, izvijestio su u četvrtak The Wall Street Journal, pozivajući se na dobro upućene izvore.

SAD temelji svoju odluku na procjeni da iranski program projektila dugog dometa ne napreduje brzinom koja se ranije predviđala, što smanjuje prijetnju za kontinentalni dio SAD-a i najveće europske glavne gradove, prema izjavama sadašnjih i bivših američkih dužnosnika. Nalazi, čiji se dovršetak očekuje idućega tjedna nakon 60-dnevne revizije koju je naložio predsjednik Barack Obama, predstavljat će veliki zaokret od politike Busheve administracije, koja je agresivno zagovarala početak izgradnje europskog proturaketnog sustava, prije napuštanja dužnosti u siječnju ove godine.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Nevrijeme u Poljskoj velike materijalne štete Snažne oluje pogodile Poljsku i Češku: Stradali civili i vatrogasci koji su im pokušavali pomoći

Bush razbjesnio Kremlj

Busheva administracija predlagala je europski sustav zaštite od projektila, kao preventivu za prijetnju koju predstavlja pretpostavljeni razvoj nuklearnog oružja u Iranu i mogućnost da se ono postavi na sve savršenije balističke projektile koje ta zemlja proizvodi. Bushev plan razbjesnio je Kremlj, koji je tvrdio da je planirani sustav potencijalna prijetnja strateškom raketnom arsenalu Rusije. Američki dužnosnici isticali su da takav ograničeni sustav, s radarima u Češkoj Republici i 10 raketnih presretača u Poljskoj, nije nikakva prijetnja ruskim interkontinetalnim projektilima.

Prije protiv Rusije, nego prije Irana

Međutim, neki američki stručnjaci ocjenjivali su da sustav prije može poslužiti kao prvi odgovor na ruske rakete, nego kao obrana od iranskih projektila dugog dometa koji i onako ne mogu doseći Poljsku. U procjeni Obamine administracije se zaključuje da su saveznici SAD-a u Europi, uključujući članice NATO-a, suočeni s prijetnjom iranskih projektila kratkog i srednjeg dometa, i preporučit će razvoj regionalnih obrana od projektila za Europu, kazali su izvori za WSJ. O skoroj objavi odustajanja Obamine administracije od spornog proturaketnog sustava u istočnoj Europi, u četvrtak izvješćuju The New York Times, Associated Press i drugi američki mediji, ističući da će ta odluka bitno pridonijeti poboljšanju odnosa SAD-a i Rusije. (Hina)

Rusija zadovoljna ako SAD odustane od štita

Rusija ima dobar razlog biti zadovoljna ako se potvrde informacije objavljene u četvrtak u The Wall Steet Journalu, o navodnoj odluci Bijele kuće da stavi na čekanje planove o izgradnji sustava za zaštititu od projektila u Poljskoj i Češkoj Republici,izjavio je neimenovani izvor iz ruskoga ministarstva vanjskih poslova. 'Ako SAD uistinu imaju namjeru staviti na čekanje planove o izgradnji sustava za zaštitu od projektila u poljskoj i Češkoj Republici, to je bez sumnje dobra novost', rekao je visoki ruski dužnosnik za Interfax. 'Sada očekujemo službenu potvrdu Washingtona. Ako je takva odluka već donesena, ruska će zabrinutost bez sumnje biti manja. Usto će takva odluka pridonijeti razvoju rusko-američkih odnosa', rekao je drugi ruski izvor koji prenosi Itar-Tass.

SAD temelji svoju odluku na procjeni da iranski program projektila dugog dometa ne napreduje brzinom koja se ranije predviđala, što smanjuje prijetnju za kontinentalni dio SAD-a i najveće europske glavne gradove, prema izjavama sadašnjih i bivših američkih dužnosnika. Nalazi, čiji se dovršetak očekuje idućega tjedna nakon 60-dnevne revizije koju je naložio predsjednik Barack Obama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene