Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terapija od 93.000 dolara

SAD odobrio 'cjepivo' za rak prostate Provenge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je lijek koji se bori protiv tumora prostate koristeći snagu imunološkog sustava pacijenta, što su znanstvenici i pacijenti pozdravili kao početak nove ere u liječenju raka, izvijestio je u petak tisak u SAD-u.

FDA je u četvrtak odobrio lijek Provenge, koji se ponekad naziva i 'cjepivom za rak' jer potiče imunološki sustav muškarca s poodmaklim rakom prostate da se bori protiv malignih stanica. Iako je korist umjerena, prema kliničkom ispitivanju život pacijenta produljuje za četiri mjeseca, odluku su pozdravili znanstvenici i pacijenti koji se godinama bore za odobravanje tog lijeka. 'Provenge omogućuje novu mogućnost liječenja za muškarce s uznapredovalim rakom prostate, koji su do sada imali ograničenu terapiju', izjavila je Karen Midthun, direktorica Centra za biološku evaluaciju i istraživanje FDA-a.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Akcijski plan protiv raka Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi'' Slika nije dostupna MJESEC POSVEĆEN NJIMA Svakog dana zauvijek odu dvojica: Bolest muškaraca o kojoj se u Hrvatskoj premalo priča

Istraživači su kazali kako se nadaju da će to biti prvi u nizu sličnih lijekova za druge tipove raka. 'To je velika novost i dokaz da stvarno možete upregnuti imunološki sustav u borbi protiv raka. To je nešto na čemu svijet radi desetljećima', izjavio je prof. Philip Kantoff s Medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard i onkolog na Institutu za rak Dana-Farber u Bostonu. Svaka doza mora biti individualno prilagođena, a cijena liječenja bit će 93.000 dolara po pacijentu. Provenge će se koristiti za dodatno a ne zamjensko liječenje, rekli su stručnjaci. Proizvođač lijeka je tvrtka Dendreon iz Seattlea. U SAD-u svake godine od raka prostate oboli 192,000 muškaraca, a 27,000 ih umre. U izvješćima o novom lijeku, navodi se kako je u SAD-u u kasnoj fazi ispitivanja i 'cjepivo' za melanom, rak kože. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene