Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Sloveniji

SAD pritišće Sloveniju: Očekujemo ulazak Hrvatske u EU i rješenje pitanja Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD očekuju da Hrvatska uđe u EU 1. srpnja i potiču Zagreb i Ljubljanu da hitno rade na rješenju pitanja Ljubljanske banke, izjavio je Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice, zadužen za zemlje jugoistočne Europe.

'Predviđeno je da Hrvatska postane punopravna članica u srpnju. Mi to svakako očekujemo. Nismo članica Europske unije, ali to je ono što očekujemo', rekao je Reeker u razgovoru sa skupinom novinara u Bruxellesu odgovarajući na upit o ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Dodao je da je pitanje Ljubljanske banke složen spor i da Sjedinjene Države pozivaju 'obje zemlje Hrvatsku i Sloveniju da hitno rade na njegovu rješenju tako da se može i ići naprijed i ratificirati pristupni ugovor'.

>> Švicarci odgovorili Barrosu: Dati novac Hrvatskoj? Ne dolazi u obzir!

Reeker je nekoliko puta ponovio da Sjedinjene Države ne posreduju u sporu Zagreba i Ljubljane, nego da samo izražavaju svoje stajalište kada im se postavlja pitanje o tom slučaju.
' Ohrabrujemo obje zemlje da rade zajedno i mislim da je sastanak financijskih stručnjaka dviju zemalja 22. siječnja dobra prigoda da se angažiraju, kako bi se došlo do rješenja. To je važno za EU-u, za obje zemlje, koje su susjedi i koji imaju zajedničku povijesti i zajedničku budućnost ' , rekao je Reeker, koji je u State Departmentu zadužen za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovu, Makedoniju i Albaniju.

Na pitanje mogu li previranja na političkoj sceni u Sloveniji utjecati na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Reeker je rekao kako je važno da se 'Slovenija, dok se istodobno bavi svojim izazovima, također radi i na ovom pitanju, što i čini jer imaju stručnjake da traže rješenje'. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene